Zaczęła się jesień. Dla mnie oznacza to zmianę smaków z rześkich, świeżych na ciepłe, korzenne i ziemne. Zdecydowanie najbardziej lubię smaki orzechowe w połączeniu z ubóstwianą przeze mnie czekoladą. A ponieważ już dawno odkryłam zalety wykorzystywania masła orzechowego do wypieków (tutaj i tutaj), bez wahania upiekłam to wilgotne i aromatyczne ciasto.
(forma 24x24cm)
Ciasto:
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200g gorzkiej czekolady
125g masła
350g brązowego cukru
1 laska wanilii
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
125g kremowego masła orzechowego
250ml mleka
Krem:
125g masła
125g kremowego masła orzechowego
200g cukru pudru
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuścić czekoladę na parze. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło z cukrem na gładki krem. Rozkroić laskę wanilii, wyskrobać ziarenka i dodać do kremu. Dodawać po jednym żółtka jajek cały czas miksując. Wmiksować czekoladę i masło orzechowe, a następnie dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko.
Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladowa masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Utrzeć masło z masłem orzechowym, a następnie ucierając na wysokich obrotach dodawać po trochu przesiany cukier puder aż powstanie gładki krem. Rozsmarować na cieście. Można przyozdobić bakaliami - ja użyłam orzechów pekan i suszonych fig.
Smacznego!
Z masłem orzechowym?! Biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńCóż za rozpustna rozkosz! <3
OdpowiedzUsuńCzy cukru ma być tak dużo w stosunku do ilości mąki
OdpowiedzUsuńTak, takie są odpowiednie proporcje, by uzyskać mięsistą, wilgotną konsystencję ciasta
Usuń