24.01.2013

Kruche, maślane ciasteczka (z landrynkowym środkiem)


Dziś kolejny podstawowy przepis - na kruche, maślane ciastka. Ciasto łatwo się wyrabia, dobrze się z nim pracuje i pozostawia duże pole wyobraźni. Ja przygotowałam z niego trzy rodzaje ciastek - w kształcie serca, idealne na zbliżające się powoli Walentynki.


(około 60 różnych ciastek)
85g masła
100g brązowego, drobnego cukru
1 jajko
200g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
landrynki
cukier puder



Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, po czym dodać do mokrych składników. Wymieszać i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować. Żeby otrzymać ciastka z dziurką, wykrawać je foremką w kształcie serca, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mniejszą foremką wykroić środek. Piec 10 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.



Żeby otrzymać ciastka z landrynkowym środkiem, należy pokruszyć landrynki (nie musi być na proszek, wystarczą małe kawałki). Z ciastek wykrawać środek, jak w poprzedniej wersji, i piec 5 minut w 180 stopniach. Po 5 minutach włożyć pokruszone landrynki do dziurki w środku i piec kolejne 5 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać kilka minut, aż landrynka znowu zastygnie. Wtedy podważyć je od dołu i delikatnie zdejmować z blachy.



Żeby otrzymać zwykłe ciastka, z ciasta wykrawać serduszka i piec 12 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




19.01.2013

Brownie z kremem kakaowym i czerwonymi porzeczkami


Nie ma nic lepszego na pokrzepienie ducha i regenerację ciała niż pożywne, wilgotne brownie. Mocno czekoladowe, "gęste" ciasto z kakaowym kremem na wierzchu. Do tego kwaśne porzeczki, żeby nie było za słodko. Dla mnie to idealnie zrównoważony deser.


(forma 20x35cm)
75g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
180g gorzkiej czekolady
375g masła
450g drobnego brązowego cukru
5 jajek
krem kakaowy z tego przepisu
czerwone porzeczki




Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Utrzeć masło (można wcześniej rozpuścić lub położyć w ciepłym miejscu, żeby zmiękło) z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajka, ciągle miksując. Dodać czekoladę, zmiksować. Dodawać stopniowo mieszankę z mąką, ciągle mieszając.

Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 170 stopniach. Zostawić ciasto do wystudzenia, dopiero wtedy posmarować kremem i obłożyć porzeczkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!




18.01.2013

Krem kakaowy


Dzisiaj przepis podstawowy - na maślany krem kakaowy. Idealnie nadaje się do przekładania biszkoptów, tortów, ozdabiania babeczek czy ciastek. Do czego ja go użyłam, w następnym poście.


(około 600g kremu)
225g masła
400g cukru pudru
100g kakao
125ml mleka


Ucierać masło (miękkie lub najpierw położyć w ciepłym miejscu, aby zmiękło), aż stanie się kremowe. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodać kakao i stopniowo mleko. Dokładnie zmiksować.



10.01.2013

Sernik z białą czekoladą, wanilią, poziomkami i galaretką


Mam w lodówce mnóstwo zamrożonych letnich owoców właśnie na takie przepisy, jak ten. Tym razem wyciągnęłam pudełko poziomek, które świetnie się łączą z białą czekoladą i wanilią.


(forma o średnicy 28cm)
100g masła
200g herbatników
5 jajek
100g cukru
1 laska wanilii
5 tabliczek białej czekolady
1 kg sera na sernik (ja używam Mlekovity "Hanusi")
pudełko poziomek
2 czerwone galaretki



Herbatniki rozgnieść, wymieszać z rozpuszczonym masłem i powstałą masą wylepić dno tortownicy.

Czekoladę rozpuścić na parze. Utrzeć jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać ser i czekoladę. Dokładnie zmiksować. Wylać na spód z herbatników. Piec 1 godzinę i 35 minut w 160 stopniach.

Gdy sernik wystygnie, rozłożyć na nim owoce i polać tężejącą galaretką (rozrobioną w połowie zalecanej ilości wody). Wstawić do lodówki.

Smacznego!



02.01.2013

Ciasteczka pomarańczowo - migdałowe z kaszy manny


Te ciasteczka idealnie nadają się na okres poświąteczny, kiedy odzywaja się w większości z nas wyrzuty sumienia z powodu ilości zjedzonych kalorii. W tych ciastkach nie ma ani grama mąki - są za to migdały i kasza manna. Nie są również zbyt słodkie, za to przyjemnie pomarańczowe.


(około 30 ciastek)
1 i 1/4 szklanki startych migdałów
1/2 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
50g masła
skórka starta z 1 pomarańczy



Wymieszać migdały z kaszą manną, cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Całość zmiskować. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Odrywać kawałki ciasta, formować z nich kulki i spłaszczać w dłoni. Piec 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!