Przepisy na klasyczne brownie pojawiły się na moim blogu już kilka razy (z nerkowcami, orzechami laskowymi, serem, Cointreau czy porzeczkami) i choć większość smakuje podobnie to i tak jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Dziś mam dla Was coś specjalnego - blondie, czyli brownie z białej czekolady. Nie różni się konsystencją od oryginału, jest równie mięsiste i wilgotne. To z dzisiejszego postu ma lekko pomarańczowy smak, który świetnie współgra z orzechami.
(forma 24x24cm)
150g białej czekolady
125g masła
150g brązowego cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g orzechów laskowych
Rozpuścić czekoladę z masłem na parze. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Do czekolady wmiksować po trochu cukier, następnie skórkę pomarańczową, jajka i mieszankę z mąką. Na koniec wmieszać całe orzechy.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w 180 stopniach. Kroić po ostygnięciu.
Smacznego!
Kiedyś nie lubiłam białej wersji, ale po spróbowaniu blondie z dodatkiem żurawiny się zakochałam :) Takie pomarańczowe musiało być cudownie aromatyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuń