Sernik z dzisiejszego wpisu jest dla mnie bardzo świąteczny. Łączy moje ulubione zimowe aromaty - cynamon, wanilię i orzechy. Idealnie pasowałby do niego sos karmelowy lub lody o smaku toffi.
(forma o średnicy 28cm)
Spód:
100g masła
100g tartych orzechów laskowych
150g kruchych ciastek waniliowych
Masa:
1kg sera (użyłam "Hanusi" z Mlekovity)
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki miodu
1 opakowanie cukru z wanilią
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
50g tartych orzechów laskowych
W dużej misce zmiksować razem ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, miód, dwa rodzaje cukru, cynamon i orzechy. Wylać masę na spód w tortownicy.
Piec 15 minut w 180 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 60 minut. Odstawić do ostygnięcia i na noc do lodówki.
Smacznego!
pyszny i aromatyczny!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuńMmm, rozkoszny :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń