11.10.2013

Ciastka dyniowe z czekoladą i cynamonem



Piękną, ciepłą jesień zaczynam dyniowymi ciasteczkami. Dynia delikatnie nadaje im smak, który podkreśla gorzka czekolada. A przy tym tak pięknie wyglądają te pomarańczowe kawałki. Nic dodać, nic ująć, pyszne ciastka, idealne na złotą jesień.



(około 24 ciastek)

150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
60g masła
100g brązowego cukru
1/2 szklanki dyni
80g gorzkiej czekolady





Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać masło, cukier i wszystko zmiksować. Powinna powstać masa konsystencji kruszonki.

Dynię osobno zmiksować lub zetrzeć na tarce. Czekoladę drobno posiekać.

Do masy dodać dynię i czekoladę, wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść porcje ciasta wielkości łyżeczki do herbaty. Piec 15 minut w 190 stopniach.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam dyniowe wypieki, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dyniowe pieguski muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę spróbować te ciasteczka w dyniowej wersji , świetne są !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fantastycznie! Idealnie pasują kolorystycznie do jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. małe cudeńka :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)