4.11.2013
Dynia w korzennej marynacie
Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem jako dodatek do dań. Świetnie nadaje się do pieczonych mięs, a także sałatek. Ja spróbuję ją przeforsować jako dodatek do słodkich deserów. Przygotowywanie marynaty i syropu do tego przetworu u mnie spełniało rolę aromaterapii. Zapach goździków, cynamonu i mandarynek przeniósł mnie w czasie na dwa miesiące w przód.
(2 średnie słoiki)
0,5kg dyni
1,25 szklanki wody
1 kawałek kory cynamonowej
15 goździków
1 szklanka octu winnego z białego wina 6%
200g cukru
1 cytryna
2 mandarynki
Zagotować pół szklanki wody z 1/3 kory cynamonu i 5 goździkami. Wystudzić marynatę.
Dynię obrać, usunąć miękkie części z nasionami i pokroić w kostkę. Zalać wystudzoną marynatą i odstawić na godzinę.
Zalać dynię z marynatą octem, tak, aby była całkowicie przykryta. Zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Dynię odcedzić. Zagotować pozostałą wodę (0,75 szklanki) z cukrem, 10 goździkami, 2/3 kory cynamonu i sparzoną, pokrojoną cytryną. Dodać sparzoną skórkę z mandarynek. Dodać dynię i gotować na małym ogniu 5 minut.
Wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 10 minut. Wlać dynię z syropem do ciepłych słoików, po czym wstawić je do góry dnem do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut. Wyjąć słoiki z piekarnika i zostawić do ostygnięcia cały czas dnem do góry.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tego mi było trzeba. Poszukiwałam ciekawego przepisu na marynowanie dyni. Zachęcające zdjęcia i dobór dodatków wyjatkowo pasujący do moich smaków. Pewnie dodam tylko odrobinę pikanterii.
OdpowiedzUsuńPolecam zatem imbir :)
Usuńciekawy przepis!Dziękujemy za zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń