5.10.2013
Ciastka amaretti
W zasadzie w tytule postu powinnam napisać "ciastka a'la amaretti". Są migdałowe, o smaku likieru amaretto, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Ale... Czas mnie gonił i zamiast lepić małe ciasteczka na jeden kęs, to powstały ciastka na trzy "gryzy". Nie straciły przy tym na smaku, są słodkie i aromatyczne, a co najważniejsze, naprawdę proste w przygotowaniu. I bardzo szybko znikają.
(około 20 ciastek)
2 białka
200g mielonych migdałów
160g cukru
1 łyżka syropu do kawy o smaku amaretto (lub likier)
cukier puder
Zmiksować białka z migdałami, cukrem i syropem (amaretto). Powstanie gęsta, ale nie stała masa. Włożyć ją do lodówki na 30 minut.
Formować z masy kulki, obtaczać w cukrze pudrze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć ręką. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prześliczne :)
OdpowiedzUsuńMam strasznie dużo białek, może sobie takie upiekę? :)
Coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńjeeeejku, wyglądają przepysznie ! :D
OdpowiedzUsuń