Od dawna chodziła za mną francuska cytrynowa tarta. Postanowiłam ją ulepszyć i dodałam do ciasta czekoladę. Według mnie połączenie kwaśnej cytryny, gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki wyszło wyśmienicie.
(forma o średnicy 28cm)
180g mąki
50g cukru
130g masła
40g gorzkiej czekolady
(startej na tarce)
1 łyżka zimnej wody
5 jaj
2 cytryny
180g cukru
150ml śmietany 30%
2 łyżeczki mąki (czubate)
Zagnieść ciasto z mąki, cukru,
masła, czekolady i łyżki zimnej wody. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Wysmarować formę masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Nakłuć gęsto
widelcem. Piec 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie utrzeć jajka z cukrem
na puszysty krem, dodać śmietankę i lekko ubić. Dodać sok z dwóch cytryn,
skórkę startą z dwóch cytryn i dwie łyżeczi mąki. Wymieszać. Masę wylać na
ciasto i piec dalej 40 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Za mną też chodzi od jakiegoś czasu taka tarta. Twoja wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie!!! Pozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńJest idealna! Aż czuję perfekcyjną harmonię smaków :) piękna.
OdpowiedzUsuńoo musze ja zrobic dla męża - on uwielbia wszystko o smaku cytryny:)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo orzeźwiająca i pyszna :) Wygląda genialnie.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Połączenie cytryny z czekoladą nie może nie być pyszne :)
OdpowiedzUsuńza mną też chodzi taka tarta, ale jeszcze z białą czekoladą:) Pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńcoś dla fanów hand made:)
OdpowiedzUsuńhttp://mini-bazarek.blogspot.com/
chcę kawałek tej tarty :) Pozdrawiam + obserwuję.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, na męskiego bloga.
Mateusz
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńomomo <3 cudo
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :*
mmmm wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i chyba taka jest :D
OdpowiedzUsuńzabieram się do pieczenia
Delicious! That looks so good
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek !! :) Fajny blog, bardzo treściwy i ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl/