19.03.2013

Galaretka owocowa z borówkami...


...czyli improwizacja na temat jajek wielkanocnych. Dla mnie to świetny pomysł na ożywienie tradycyjnego świątecznego stołu, a przy okazji smaczny i łatwy do zrobienia deser. Galaretkowe jajka z owocami cieszą zarówno oczy, jak i podniebienie.




jajka (ja zrobiłam 10 galaretkowych jajek; resztę galaretek rozlałam do pucharków)
owoce (użyłam mrożonych borówek; można użyć innych mrożonych owoców, takich które nie puszczają soku przy rozmrażaniu, np. jagody, porzeczki; najlepsze byłyby oczywiście świeże owoce)
owocowe galaretki (użyłam galaretek Delecty: truskawkowej, cytrynowej, czarnej porzeczki i agrestowej)



Na tępym końcu jajek zrobić ostrożnie dziurkę nożem i poszerzać ją, aż powstanie otwór wielkości pozwalającej na włożenie do środka borówek. Zawartość jajek wylać i spożytkować (np. na jajecznicę i ciasto). Jajka bardzo dokładnie i ostrożnie wypłukać wodą i odstawić do wyschnięcia.

Borówki wyjąć z zamrażalnika, żeby się lekko rozmroziły (jeśli nie ma na nich warstwy szronu, można nie rozmrażać). Wypełnić nimi skorupki po jajkach.

Przygotować galaretki w połowie zalecanej ilości wody. Zalać owoce w skorupkach. Uważając, żeby galaretka się nie wylała, włożyć do kieliszków na jajka lub do zwykłych kieliszków, tak aby trzymały pion i się nie kiwały. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jajka obierać delikatnie, tak aby nie powstały na galaretce zadziory.


Smacznego!



Przepis można dowolnie modyfikować - na przykład zrobić "tęczowe jajka" bez owoców. Najpierw należy przygotować jedną galaretkę i wlać na dno skorupki. Wstawić jajka na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotować kolejną galaretkę w innym kolorze i nalać na poprzednią warstwę. Znowu wstawić na 2 godziny do lodówki. Powtarzać procedurę z różnymi kolorami galaretek aż wypełnią się całe jajka.

Jeśli chcemy uzyskać wersję wytrawną, należy do skorupek "upchnąć" warzywa, np. groszek, marchewkę, zioła i zalać wszystko bulionem z żelatyną. Ile głów, tyle pomysłów :)




26 komentarzy:

  1. JESTEŚ MOIM GURU, przysięgam!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze dodać tam małe listki mięty.. świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis świetnie się nadaje do wszelkich modyfikacji - tak jak napisałam, ile głów, tyle pomysłów :)

      Usuń
  3. fajny pomysł:)
    bardzo oryginalne "jajeczka"
    pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te kolory mnie troszkę przestraszyły :) Wydawało mi się, że to jaja dinozaura z małym dino w środku :) Ale tak już na poważnie, to pomysł i wykonanie naprawdę pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabawne, mój tata powiedział dokładnie tak samo :)

      Usuń
  6. Mniam! Pysznie to wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny pomysł:)
    Pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mam słów!! bardzo ciekawy pomysł, gdybym nie była taakim leniem to napewno spróbowałabym to wykonać! ;*
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem leniem i muszę przyznać, że najbardziej pracochłonne przy tym przepisie okazało się obieranie jajek ze skorupek już na sam koniec :)

      Usuń
  9. Ale ciekawostka ;)).Na serio świetny pomysł ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy bym na to nie wpadla - swietny pomysl!



    xoxo from rome
    K.
    kcomekarolina.com

    OdpowiedzUsuń
  11. that looks - yes - insane! <3
    xxxx LOVE LOVE LOVE <3 have a great weekend, love!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to pięknie wygląda! Jestem zaskoczona :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz w życiu widzę coś takiego! jestem pod wrażeniem, genialny pomysł:) bardzo estetyczne wykonanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)