11.03.2013
Bananowe muffinki z płatkami owsianymi i orzechową granolą
Kiedy pierwszy raz robiłam muffinki z mąki żytniej, nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Te z masłem orzechowym (klik) smakowały obłędnie, więc postanowiłam spróbować połączyć mąkę razową z jakimś owocem. Banany sprawiły, że muffinki są mięsiste i wilgotne, a granola i płatki owsiane - że są bardzo pożywne. Idealne na drugie śniadanie, zwłaszcza polane miodem.
(około 15 muffinek)
300g mąki żytniej (razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g drobnego brązowego cukru
szczypta soli
5 łyżek płatków owsianych
1 jajko
270ml maślanki
75g masła (rozpuszczone i ostudzone)
2 bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
granola orzechowa
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i płatki owsiane. W drugiej zmiksować jajko z maślanką i masłem, a następnie wmieszać rozgniecione banany. Składniki suche i mokre połączyć, krótko wymieszać, aby zostały grudki.
Papilotki (lub natłuszczone foremki) wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać wierzch granolą i piec 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają bardzo zachwycająco! Koniecznie wypróbuje Twój przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniam! koniecznie do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam nawet kiedy ostatnio robiłam muffiny. :)
OdpowiedzUsuńA ja własnie wczoraj też upiekłam muffinki z granolą - pycha :) Twoje prezentują się pięknie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie - mega smakowicie :))
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie jestem ciakwa czy tam samo smakują :D
OdpowiedzUsuńjakie śliczne te ciacha <3
OdpowiedzUsuńwww.cookplease.blogspot.com zapraszam na cannelloni! :)
Ooooo jaaa! Przepysznie to wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńale to musi być PYSZNE!:)
OdpowiedzUsuńgranola w ciastkach - świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJezuniu jak one smacznie wygladają! Muszę takich spróbować :D
OdpowiedzUsuńmmm... pyszne zdjęcia
OdpowiedzUsuńbardzo podobają mi się Twoje zdjęcia! moge wiedzieć jakim aparatem robione? :)
OdpowiedzUsuńCanon EOS 1100D, obiektyw EFS 18-55mm. Dziękuję, nadal się uczę z nim pracować :)
Usuńmam taki sam! huhuh! dzięki! :)
Usuńmniam mniam, swietnie to wygląda. ;d
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie to wygląda;)
OdpowiedzUsuńaż się zrobiłam głodna!