11.03.2013

Bananowe muffinki z płatkami owsianymi i orzechową granolą


Kiedy pierwszy raz robiłam muffinki z mąki żytniej, nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Te z masłem orzechowym (klik) smakowały obłędnie, więc postanowiłam spróbować połączyć mąkę razową z jakimś owocem. Banany sprawiły, że muffinki są mięsiste i wilgotne, a granola i płatki owsiane - że są bardzo pożywne. Idealne na drugie śniadanie, zwłaszcza polane miodem.



(około 15 muffinek)
300g mąki żytniej (razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g drobnego brązowego cukru
szczypta soli
5 łyżek płatków owsianych
1 jajko
270ml maślanki
75g masła (rozpuszczone i ostudzone)
2 bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
granola orzechowa




W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i płatki owsiane. W drugiej zmiksować jajko z maślanką i masłem, a następnie wmieszać rozgniecione banany. Składniki suche i mokre połączyć, krótko wymieszać, aby zostały grudki.

Papilotki (lub natłuszczone foremki) wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać wierzch granolą i piec 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachwycająco! Koniecznie wypróbuje Twój przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie pamiętam nawet kiedy ostatnio robiłam muffiny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja własnie wczoraj też upiekłam muffinki z granolą - pycha :) Twoje prezentują się pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają świetnie - mega smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie jestem ciakwa czy tam samo smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie śliczne te ciacha <3

    www.cookplease.blogspot.com zapraszam na cannelloni! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooooo jaaa! Przepysznie to wygląda! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. granola w ciastkach - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jezuniu jak one smacznie wygladają! Muszę takich spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia! moge wiedzieć jakim aparatem robione? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Canon EOS 1100D, obiektyw EFS 18-55mm. Dziękuję, nadal się uczę z nim pracować :)

      Usuń
    2. mam taki sam! huhuh! dzięki! :)

      Usuń
  12. rewelacyjnie to wygląda;)
    aż się zrobiłam głodna!

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)