19.03.2013
Galaretka owocowa z borówkami...
...czyli improwizacja na temat jajek wielkanocnych. Dla mnie to świetny pomysł na ożywienie tradycyjnego świątecznego stołu, a przy okazji smaczny i łatwy do zrobienia deser. Galaretkowe jajka z owocami cieszą zarówno oczy, jak i podniebienie.
jajka (ja zrobiłam 10 galaretkowych jajek; resztę galaretek rozlałam do pucharków)
owoce (użyłam mrożonych borówek; można użyć innych mrożonych owoców, takich które nie puszczają soku przy rozmrażaniu, np. jagody, porzeczki; najlepsze byłyby oczywiście świeże owoce)
owocowe galaretki (użyłam galaretek Delecty: truskawkowej, cytrynowej, czarnej porzeczki i agrestowej)
Na tępym końcu jajek zrobić ostrożnie dziurkę nożem i poszerzać ją, aż powstanie otwór wielkości pozwalającej na włożenie do środka borówek. Zawartość jajek wylać i spożytkować (np. na jajecznicę i ciasto). Jajka bardzo dokładnie i ostrożnie wypłukać wodą i odstawić do wyschnięcia.
Borówki wyjąć z zamrażalnika, żeby się lekko rozmroziły (jeśli nie ma na nich warstwy szronu, można nie rozmrażać). Wypełnić nimi skorupki po jajkach.
Przygotować galaretki w połowie zalecanej ilości wody. Zalać owoce w skorupkach. Uważając, żeby galaretka się nie wylała, włożyć do kieliszków na jajka lub do zwykłych kieliszków, tak aby trzymały pion i się nie kiwały. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jajka obierać delikatnie, tak aby nie powstały na galaretce zadziory.
Smacznego!
Przepis można dowolnie modyfikować - na przykład zrobić "tęczowe jajka" bez owoców. Najpierw należy przygotować jedną galaretkę i wlać na dno skorupki. Wstawić jajka na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotować kolejną galaretkę w innym kolorze i nalać na poprzednią warstwę. Znowu wstawić na 2 godziny do lodówki. Powtarzać procedurę z różnymi kolorami galaretek aż wypełnią się całe jajka.
Jeśli chcemy uzyskać wersję wytrawną, należy do skorupek "upchnąć" warzywa, np. groszek, marchewkę, zioła i zalać wszystko bulionem z żelatyną. Ile głów, tyle pomysłów :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Me encantannn
OdpowiedzUsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńWow - pomysł świetny!
OdpowiedzUsuńwow! genialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńJESTEŚ MOIM GURU, przysięgam!
OdpowiedzUsuńO rany :P
Usuńjeszcze dodać tam małe listki mięty.. świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTen przepis świetnie się nadaje do wszelkich modyfikacji - tak jak napisałam, ile głów, tyle pomysłów :)
Usuńgenialne!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalne "jajeczka"
pozdrawiam 6niebo
Wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńTe kolory mnie troszkę przestraszyły :) Wydawało mi się, że to jaja dinozaura z małym dino w środku :) Ale tak już na poważnie, to pomysł i wykonanie naprawdę pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńZabawne, mój tata powiedział dokładnie tak samo :)
UsuńTrolldorA: wyglądaja super :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie to wygląda! <3
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
nie mam słów!! bardzo ciekawy pomysł, gdybym nie była taakim leniem to napewno spróbowałabym to wykonać! ;*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też jestem leniem i muszę przyznać, że najbardziej pracochłonne przy tym przepisie okazało się obieranie jajek ze skorupek już na sam koniec :)
UsuńAle ciekawostka ;)).Na serio świetny pomysł ;P
OdpowiedzUsuńnigdy bym na to nie wpadla - swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńxoxo from rome
K.
kcomekarolina.com
Mmmm. Jadłabym :D
OdpowiedzUsuńzrobiłam się głodna <3
OdpowiedzUsuńthat looks - yes - insane! <3
OdpowiedzUsuńxxxx LOVE LOVE LOVE <3 have a great weekend, love!
Jak to pięknie wygląda! Jestem zaskoczona :-)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz w życiu widzę coś takiego! jestem pod wrażeniem, genialny pomysł:) bardzo estetyczne wykonanie!
OdpowiedzUsuńno odjazdowe te jajka!!!!!!
OdpowiedzUsuń