18.01.2013

Krem kakaowy


Dzisiaj przepis podstawowy - na maślany krem kakaowy. Idealnie nadaje się do przekładania biszkoptów, tortów, ozdabiania babeczek czy ciastek. Do czego ja go użyłam, w następnym poście.


(około 600g kremu)
225g masła
400g cukru pudru
100g kakao
125ml mleka


Ucierać masło (miękkie lub najpierw położyć w ciepłym miejscu, aby zmiękło), aż stanie się kremowe. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodać kakao i stopniowo mleko. Dokładnie zmiksować.



14 komentarzy:

  1. oj ja już mam kilka pomysłów do czego bym użyła taką masę, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM, MNIAM, MNIAM! Chętnie bym go zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taki krem, tak samo jak orzechowy, i waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej :) mam pytanko- czy kremu mozna uzyc jako wypelnienia tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... Nie widzę zastrzeżeń, ale obawiałabym się, że do tarty może być za słodki i za ciężki. Do tart najlepiej nadają się kremy budyniowe, na bazie śmietanki lub mascarpone.

      Usuń
  5. troche zasłodkie ale zarazem pyszne mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast mleka może być słodka śmietanka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu nie, bo masa wyjdzie zbyt gęsta, trudna do miksowania/mieszania i będzie za słodka

      Usuń
  7. witam czy zamiast masła mogę użyć margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, margaryna nadaje zupełnie innego smaku i konsystencji

      Usuń
  8. w jaki sposób ta masa bedzie gęsta jak dodaje sie mleka

    OdpowiedzUsuń
  9. Masa przed dodaniem mleka jest naprawdę bardzo gęsta, po dodaniu mleka otrzymujemy konsystencję pozwalającą na swobodne posmarowanie czegoś kremem

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, dzięki wszystko wyszło idealnie <3

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)