02.08.2012

Niemieckie babeczki z boczkiem, kapustą, soczewicą i Ketchupem Markowym ROLESKI


Niemiecka kuchnia kojarzy się przede wszystkim z mięsami - kotletami, roladami, klopsami, kiełbasami, gulaszami czy sznyclami – a wszystko to podawane na bogato. Nie zapominajmy jednak, że niegdyś zwykli ludzie (ci, co nie mogli pozwolić sobie na wyszukane mięsa) zajadali się kapustą z boczkiem, soczewicą i kluskami. Moja dzisiejsza propozycja składa się właśnie z takiego prostego połączenia boczku, kapusty i soczewicy (lecz nie tak ciężkiego jak oryginał). Dla wegetarian – tak, myślę, że wśród Niemców też tacy istnieją – proponuję zastąpić boczek suszonymi śliwkami. Kluski zastąpiłam ciastem, z którego powstała babeczka z pysznym wypełnieniem na bazie śmietany i Ketchupu Markowego ROLESKI. Mam nadzieję, że forma babeczki pozytywnie Was zaskoczy. Idealnym napitkiem do tego dania jest po prostu ciemne gorzkie piwo.


¾ szklanki mąki
50g masła
1 żółtko
sól
150g kapusty kiszonej
150g soczewicy
70g boczku wędzonego
5 suszonych śliwek (drylowanych)
2 łyżki śmietany
1 łyżka Ketchupu Markowego ROLESKI ( ja użyłam łagodnego)
1 jajko


(składniki na 5 babeczek z boczkiem i 5 ze śliwką) 




Zagnieść ciasto z mąki, masła, żółtka i szczypty soli. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Boczek pokroić i podsmażyć. Do jednej miski włożyć połowę kapusty, połowę soczewicy i boczek. Do drugiej tylko połowę kapusty i połowę soczewicy. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, ketchupem i doprawić solą i pieprzem. Połowę masy śmietanowej wlać do jednej miski i drugą połowę do drugiej miski. Wymieszać farsze.

Foremki natłuścić i wylepić ciastem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3-4 minuty. Wyjąć i napełnić farszem (w wersji wegetariańskiej na farszu układamy po jednej śliwce, uprzednio moczonej w wodzie przez 10 minut). Piec dalej przez 15 minut.

Smacznego! Guten Appetit!



Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!







20 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o ile uwielbiam wszystko co niemieckie, za tamtejszą kuchnią nie przepadam. może z wyjątkiem bratwurstów i od teraz twoich babeczek, wyglądają wyśmienicie:)

    pozdrawiam,
    czmiel

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają dość smacznie, ale nie lubię boczku:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego w przepisie jest też mowa o babeczkach bez boczku.
      Zresztą można go z powodzeniem zastąpić np. szynką, też będzie smacznie :)

      Usuń
  4. looks good

    http://underthefluorescents.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mm looks yummy :)

    xo
    www.evesbreeze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummm Yummm Yummmm. They look delicious!
    Thanks so so much for the lovely comment on my blog!!!
    Best Regards
    Miss Margaret Cruzemark
    http://margaretcruzemark.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. look so good !
    Interesting blog, I really enjoyed browsing it :)

    Blog: Oh it's Juno

    OdpowiedzUsuń
  8. oun!

    Hot...

    Ket *O* <3

    Delicious.
    Selene Blanchard
    Bacio,Moda & eu

    OdpowiedzUsuń
  9. am looking at this food and I must say it looks amazing !!! and your blog is great !!! :)

    http://emnfashionandphotography.blogspot.co.uk/
    xxx EM :D

    OdpowiedzUsuń
  10. oh my goodness!

    xo,

    Sandra @ Blasfemmes.com

    OdpowiedzUsuń
  11. amazing yummy photos!
    great blog, very good job!
    keep it on

    xoxo P.P.
    http://www.rebelission.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)