30.07.2012

Włoskie pierożki z ricottą, tymiankiem, miodem i Musztardą Sarepską ROLESKI


Kilka kolejnych postów będzie dotyczyło pyszności „na słono”. Nie dlatego, że zmieniam rodzaj bloga, ale ze względu na konkurs firmy Roleski organizowany razem z portalem Durszlak. Do wygrania jest ekspres do kawy! A żeby wziąć w nim udział trzeba przygotować danie inspirowane kuchnią Węgier, Włoch lub Niemiec, oczywiście korzystając z produktów tej firmy – a są to musztardy, majonezy, ketchupy, sosy i dressingi. Spodziewam się, że większość prac konkursowych opierać się będzie na mięsach lub sosach z dodatkiem owych produktów. Ja trochę przekornie, spróbuję przemycić smaki tych krajów w zupełnie nowej, mam nadzieję zaskakującej i pysznej formie.





Na pierwszy ogień poszła włoska kuchnia. Nie będzie żadnej pizzy ani makaronu z sosem. Za to proponuję coś lekkiego, ale pełnego włoskich smaków. Będą to pieczone pierożki w cieście francuskim. Nadzienie to nic innego jak włoski ser ricotta, przypominający niesolony twaróg (idealnie nadaje się do farszów). Aby podrasować to danie dodałam odrobinę miodu (spadziowy toskański), żeby zyskało na słodyczy. Aksamitna i umiarkowanie ostra w smaku Musztarda Sarepska ROLESKI nadaje ciekawego smaku, a całość uzupełnia aromat świeżego tymianku, który można znaleźć dziko rosnący właśnie we Włoszech. Do dania polecam młode białe wino, które swoją cierpkością zrównoważy łagodny, lekko słodki smak pierożków.

450g ciasta francuskiego
masło
1 jajko
250g sera ricotta
1 łyżka miodu (użyłam spadziowego toskańskiego)
1 łyżka Musztardy Sarepskiej ROLESKI
świeży tymianek






Jajko ubijać powoli mikserem, dodając ser, miód, musztardę i listki tymianku z kilku gałązek. Rozwałkowane cienko ciasto pokroić w kwadraty 6cm na 6cm i posmarować rozpuszczonym masłem. Ułożyć na cieście łyżeczkę farszu i skleić w trójkąt. Piec 20 minut na pergaminie w 160 stopniach.

Smacznego! Bon Appetit!


Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!







31 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm:) podkradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam eksperymenty z francuskim, ale raczej na słodko. Twoja wersja jednak bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Heartbreaking images honey!!! Totally loved this post!!!Your blog is just the coolest.....
    Best Regards
    Miss Margaret Cruzemark
    http://margaretcruzemark.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaaaaaam :D uwielbiam ta musztarde haha xD

    OdpowiedzUsuń
  6. you have an awesome blog! keep on the good work!

    .my blog - pocketful of dreams

    OdpowiedzUsuń
  7. uzywalam go :D niestety szczoteczka mi sie polamala hahaha

    OdpowiedzUsuń
  8. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Te pierogi muszą mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto francuskie jest przepyszne, ale takich pierożków nie próbowałam nigdy :>

    OdpowiedzUsuń
  10. jak się patrzę na takie posty to automatycznie jestem głodna;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się ciesze że na trafiłam na twojego bloga niesamowite przepisy, a do tego zdjęcia które podkreślają cały rytuał przygotowywania posiłków :P
    Zachwycona jestem :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh wow this looks so delicious and I am HUNGRY! :)


    www.lillycalling.com

    OdpowiedzUsuń
  13. amazing! i love this! xx

    natalieoffduty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. omg major love! those wrapped food looks so delicious, i definitely want to try it! <3 xx

    Letters To Juliet

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummy! This post is mouth watering!

    Much love from the SABO SKIRT girls!
    ♥ SHOP: http://www.saboskirt.com
    ♥ BLOG: http://www.saboskirt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję za przemiły komentarz :)! bardzo mi miło!

    OdpowiedzUsuń
  17. Oh, these look so lovely! xx

    OdpowiedzUsuń
  18. i want to eat this-right now!!!:))))
    xoxo





    http://style-squared.blogspot.ca/

    OdpowiedzUsuń
  19. Big international make-up GIVEAWAY here
    http://she-is-the-1.blogspot.ch/2012/07/giveaway-ii.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Coz za przepyszny post, mniam! cudowny pomysl
    Jestem pod wrazeniem Twojego bloga i napewno bede zagladac:-)
    Zapraszam tez do siebie!
    Kisses
    Aga

    WORLDWIDE GIVEAWAY!!!Come and win!
    WORLDWIDE GIVEAWAY!!!Come and win!
    www.agasuitcase.com

    OdpowiedzUsuń
  21. z chęcią bym je spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  22. Looks yummy. :) Let's follow each other? I'd be glad to have you :)


    xoxo,
    speakandstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Hi there) I like your blog very much. I would be happy to be friends with you. Could we follow each other?

    http://angistyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)