03.08.2012

Węgierski suflet z wątróbek, z papryką, tokajem i Musztardą Indiańską ROLESKI


Zadaniem w konkursie było stworzenia dania zainspirowanego smakami, między innymi, Węgier. Nie czuję zatem potrzeby odtwarzania typowego węgierskiego dania, jak gulasz, leczo czy placek po węgiersku. Zainspirowałam się węgierskimi smakami, jakie dają nam tokaj, papryka, gorczyca, pomidory czy pietruszka, i stworzyłam dość oryginalne danie – suflet. Jest to moja lżejsza wersja wątróbki po węgiersku. Do zrobienia tej „madziarskiej” potrawy użyłam Musztardy Indiańskiej ROLESKI, która łączy w sobie smaki gorczycy i dojrzałych pomidorów. Mam nadzieję, że formą sufletu trochę odpokutuję fakt, że te słone dania pojawiły się na blogu z deserami.

(5 sufletów)


30g masła
30g mąki
300ml mleka
250g wątróbek drobiowych
1 pęczek pietruszki
1 mała cebulka
25ml tokaju
2 łyżki Musztardy Indiańskiej ROLESKI
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)





Na patelni rozgrzać 30g masła, wsypać mąkę i wymieszać na gładką masę. Wlać zimne mleko i gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia do ostygnięcia.

Wątróbki oczyścić. Pietruszkę i cebulkę drobno posiekać. Cebulkę podsmażyć na maśle. Dodać wątróbki i smażyć 5 minut. Dodać tokaj i pietruszkę. Smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać musztardę, paprykę i wymieszać. Masę zmiksować z żółtkami.

Ubić pianę z białek. Zmiksowaną masę wymieszać z sosem z mleka i pianą. Napełnić małe (średnica 7cm) foremki (wysmarowane masłem) do ¾ wysokości. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (nie otwierać w trakcie pieczenia piekarnika!). Podawać od razu, zanim suflety opadną.

Smacznego! Jó étvágyat!




Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!











37 komentarzy:

  1. i któż by pomyślał, że tak fajnie można w daniu wykorzystać przez wielu (w tym i mnie) nie lubianą wątróbkę..

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj podpisuje się pod tym, nie przepadam za wątróbką a ten przepis jest godny uwagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious ;)
    i follow you on GFC :D
    can you follow me too?¿?

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe przepisy!Z pewnością wypróbuję.


    velvetbambi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks yummy!

    Much love from the SABO SKIRT girls!
    ♥ SHOP: http://www.saboskirt.com
    ♥ BLOG: http://www.saboskirt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wiem jak smakuje, ale wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorgeous collection of images!!! Well done!!!
    Thanks so so much for visiting a leaving a lovely comment on my blog.
    Sending you kisses and hugs.
    Best Regards
    Miss Margaret Cruzemark
    http://margaretcruzemark.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. So yum!

    new follower <3

    love from nyc,
    www.nicolealyse.com

    OdpowiedzUsuń
  9. hmmmmm....

    loving..
    food deliciooous.


    Selene Blanchard
    Bacio,Moda & eu

    OdpowiedzUsuń
  10. prawdziwy szef kuchni <3 jak to wszystko pieknie i smacznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeej jak to wszystko smacznie wygląda ! :D
    Mmmmmm , aż ślinka cieknie : P

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks SO good, stop tempting me! Or send me some!

    SIDEWALKCATWALKS.com

    OdpowiedzUsuń
  13. looks good!

    http://underthefluorescents.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda smakowicie, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie zjadłabym, ale wygląda smakowicie :)

    http://justmylooks.blogspot.com/

    zaproś mnie na facebooku ! :D
    https://www.facebook.com/dorotasokol95

    OdpowiedzUsuń
  16. o mamusiu dlaczego ja nie potrafię gotować :<

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda fajnie, ale wątróbki nie lubie ;0

    OdpowiedzUsuń
  18. erm...looks tasty!!! waiting for more :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oehhh YUMMEHHH!

    Would you like to follow each other?

    POLDERGLAMOUR.COM

    OdpowiedzUsuń
  20. Wonderful post dear!

    You are always welcome to check my blog and follow it if you like :)
    I will follow you back!

    http://she-is-the-1.blogspot.ch/

    http://www.bloglovin.com/en/blog/3710953/sheistheone

    Right now is running in my blog Giveaway II. Check it out!

    http://she-is-the-1.blogspot.ch/2012/07/giveaway-ii.html

    She.is.the.one

    OdpowiedzUsuń
  21. Looks so Yummie!

    http://mentrend.blogspot.be/

    OdpowiedzUsuń
  22. u cb zawsze wszystko wyglada tak pysznie ;)
    i jakość zdjec jest swietna ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. I'm in love with this! Check out my new post, I think you'd like it :)

    OdpowiedzUsuń
  24. nice
    following each other?umm.. yes, no?
    yours truly, L.

    http://fashion-babel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh this look so delicious! I want!

    Stop by sometime, xo Natalie
    lavagabonddame.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny pomysł, sama nie przepadam za wątróbką, ale jej wykorzystanie w taki sposób jest na prawdę pomysłowe.

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks healthy and dilicious!!! yummy...

    OdpowiedzUsuń
  28. uiiiiiiiiiii!

    Que delicious
    Selene Blanchard
    Bacio,Moda & eu

    OdpowiedzUsuń
  29. aż mi się zrobiła ochota żeby to zrobić i zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)