12.12.2013
Kruche pierniczki 2013
Nazwałam je "2013", ponieważ co roku robię kruche pierniczki z tego samego przepisu. Nie widzę potrzeby, żeby je udoskonalać, zmieniać lub zastępować innymi, gdyż te są pyszne, aromatyczne, a z ciastem pracuje się świetnie. Kruszeją już po kilku dniach, a na Święta będą już idealne. W tym roku zrobiłam te pierniczki w dwóch odsłonach. Pierwszą widzicie w tym poście - jako ozdoby na choinkę. Druga w następnym poście :)
(przepis w tym poście, jednak napiszę go jeszcze raz, tym razem na podwójną porcję)
1/2 szklanki miodu
2 jajka
10 łyżek masła
600g mąki
12 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cynamonu
Zmiksować miód z jajkami i masłem. Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, przyprawą i cynamonem. Dodać do mokrych składników i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
skoro robisz je co roku, to znaczy, ze na pewno są pyszne!:)
OdpowiedzUsuń