13.12.2012

Kruche pierniczki


Dzisiaj przepis na najprostsze, najbardziej podstawowe kruche pierniczki. Warto je zrobić kilkanaście dni przed Świętami, żeby zdążyły skruszeć w metalowej puszce. Ozdabiam je tuż przed Wigilią, dlatego dzisiaj prezentuję je w stanie "surowym".

1/4 szklanki miodu
5 łyżek masła
1 jajko
300g mąki
60g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu



Zmiksować masło, miód i jajko. Dodać mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy. Wyrobić ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkować, wykrawać pierniczki i układać na blasze. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. To jest to! Jak święta to pierniki muszą być! śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda absolutnie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. święta bez pierniczków to nie Święta:D obserwuję i zapraszam do obserwowania mnie:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pechenyushki excellent form herringbone!Come to my blog, I'll be glad for all to see!
    http://tanyashcerbakova.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają na smaczne
    też robiłam pierniczki dwa dni przed świętami i czekam aż trochę zmiękną :)

    Pozdrawiam
    w wolnej chwili zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)