6.12.2012
Bezy czekoladowo-rumowe z cynamonem
Muszę się przyznać, że nigdy nie przepadałam za bezami. Pamiętam kupne bezy z dzieciństwa, białe w kształcie rozetek, były bardzo suche, twarde i za słodkie. Po wielu latach powróciłam myślami do bez i postanowiłam dać im drugą szansę. Te mają ciekawy, czekoladowo-alkoholowy smak z cynamonową nutką, kruchą skorupkę i miękki środek.
(około 30 bez)
Bezy:
2 białka
1/8 łyżeczki soli
150g cukru pudru
50g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka syropu do kawy czekoladowo-rumowego
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki syropu do kawy czekoladowo-rumowego
2 łyżki mleka
Ubić pianę z białek z solą. Dodawać cukier puder na wyższych obrotach miksera. Mieszać, aż z piany będą tworzyć się szczyty. Wmieszać ręcznie kakao, cynamon i syrop, bardzo delikatnie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać na blachę okrągłe porcje.
Piec 55 minut w 130 stopniach. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy, aby się dopiekły. Spróbować jednej, żeby sprawdzić, czy są już suche w środku.
Roztopić na parze czekoladę z syropem i mlekiem. Zrobić na bezach czekoladowe esy i floresy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda bardzo apetycznie ;
OdpowiedzUsuńI kolejne śliczne ciasteczka!:)
OdpowiedzUsuń