06.12.2012

Bezy czekoladowo-rumowe z cynamonem


Muszę się przyznać, że nigdy nie przepadałam za bezami. Pamiętam kupne bezy z dzieciństwa, białe w kształcie rozetek, były bardzo suche, twarde i za słodkie. Po wielu latach powróciłam myślami do bez i postanowiłam dać im drugą szansę. Te mają ciekawy, czekoladowo-alkoholowy smak z cynamonową nutką, kruchą skorupkę i miękki środek.


(około 30 bez)

Bezy:
2 białka
1/8 łyżeczki soli
150g cukru pudru
50g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka syropu do kawy czekoladowo-rumowego

Polewa:
50g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki syropu do kawy czekoladowo-rumowego
2 łyżki mleka



Ubić pianę z białek z solą. Dodawać cukier puder na wyższych obrotach miksera. Mieszać, aż z piany będą tworzyć się szczyty. Wmieszać ręcznie kakao, cynamon i syrop, bardzo delikatnie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać na blachę okrągłe porcje.

Piec 55 minut w 130 stopniach. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy, aby się dopiekły. Spróbować jednej, żeby sprawdzić, czy są już suche w środku.

Roztopić na parze czekoladę z syropem i mlekiem. Zrobić na bezach czekoladowe esy i floresy.

Smacznego!




2 komentarze:

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)