23.02.2013
Cytrynowe tartaletki z jagodami i bezą
Za oknem zima, a ja sięgam po moje ukochane jagody. Oczywiście z zamrażalnika. Do tego kruchutkie, cytrynowe ciasto. Na wierzchu chrupiąca, a w środku piankowata beza. Jednym zdaniem - zapraszam na pyszne tartaletki!
(9 tartaletek o średnicy 10cm)
Ciasto:
160g mąki krupczatki (typ 450)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
75g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18% (czubata)
skórka starta z 1/2 cytryny
Wypełnienie:
4 białka
150g cukru
szczypta soli
1 szklanka jagód (ja użyłam mrożonych)
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać masło, żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Natłuscić foremki do tartaletek. Ciasto rozwałkować, wykrawać koła i wylepić foremki. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, na którą nasypać ryż (lub inny obciążnik). Piec w 200 stopniach przez 7 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec jeszcze 3 minuty.
Ubić białka z cukrem i szczyptą soli. Podzielić pianę na 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać jagodową pianę do tartaletek. Na nią nałożyć białą pianę. Piec 30 minut w 160 stopniach.
Jeśli, jakimś cudem, tartaletki nie zostaną zjedzone przez kilka godzin, na powierzchni bezy pojawią się kropelki rosy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pięknie wyglądają, chętnie bym zjadła jedną:)
OdpowiedzUsuńmniam, ale tu pysznie :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i na pewno będę korzystała z przepisów :)
pozdrawiam,
Desire
Ciasto, beza... na bank bym się wyłożyła, ale zjem z wielką przyjemnością :) Wyglądają pięknie.
OdpowiedzUsuńoj, to bym zjadła nawet na diecie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie przepis muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńmniam! schrupałabym ! :D
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyladają, musze je zrobic w weekend
OdpowiedzUsuńslicznie wygladają <3 szkoda ze zaczełam dziś dietę :D zapraszam do mnie ;*
OdpowiedzUsuńJej, wyglądają BOSKO!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńchcęęę
OdpowiedzUsuń