23.02.2013

Cytrynowe tartaletki z jagodami i bezą


Za oknem zima, a ja sięgam po moje ukochane jagody. Oczywiście z zamrażalnika. Do tego kruchutkie, cytrynowe ciasto. Na wierzchu chrupiąca, a w środku piankowata beza. Jednym zdaniem - zapraszam na pyszne tartaletki!


(9 tartaletek o średnicy 10cm)

Ciasto:
160g mąki krupczatki (typ 450)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
75g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18% (czubata)
skórka starta z 1/2 cytryny

Wypełnienie:
4 białka
150g cukru
szczypta soli
1 szklanka jagód (ja użyłam mrożonych)



Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać masło, żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Natłuscić foremki do tartaletek. Ciasto rozwałkować, wykrawać koła i wylepić foremki. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, na którą nasypać ryż (lub inny obciążnik). Piec w 200 stopniach przez 7 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec jeszcze 3 minuty.

Ubić białka z cukrem i szczyptą soli. Podzielić pianę na 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać jagodową pianę do tartaletek. Na nią nałożyć białą pianę. Piec 30 minut w 160 stopniach.

Jeśli, jakimś cudem, tartaletki nie zostaną zjedzone przez kilka godzin, na powierzchni bezy pojawią się kropelki rosy.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają, chętnie bym zjadła jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, ale tu pysznie :)
    obserwuję i na pewno będę korzystała z przepisów :)

    pozdrawiam,
    Desire

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto, beza... na bank bym się wyłożyła, ale zjem z wielką przyjemnością :) Wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, to bym zjadła nawet na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie przepis muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale smakowicie wyladają, musze je zrobic w weekend

    OdpowiedzUsuń
  7. slicznie wygladają <3 szkoda ze zaczełam dziś dietę :D zapraszam do mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej, wyglądają BOSKO!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)