28.02.2013
Murzynek - ciasto kakaowe przekładane kremem
Myślę, że większość z nas kojarzy to ciasto. Może pieczone w innej formie, może bez kremu, za to z polewą, ale jest niezaprzeczalnie związane z dzieciństwem. Muszę przyznać, że nie jadłam go od wielu lat. Myślałam, że przepis gdzieś przepadł, ale przeglądając ostatnio stary zeszyt z przepisami mojej mamy znalazłam stronę z wyblakłym, prawie niewidocznym już przepisem. Nosił tytuł "czarny placek". Od razu wiedziałam, że to "murzynek" z moich wspomnień. Na szczęście udało mi się odczytać składniki, ale brakło sposobu przygotowania. Wspólnymi siłami z mamą udało się nam odtworzyć przepis na nowo i oto jest - Murzynek - smak mojego dzieciństwa.
(forma 22x29cm)
200g masła
250g cukru
4 łyżki wody
4 łyżki kakao
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
160g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
cukier puder
Rozpuścić w rondelku masło, dodać cukier, wodę, kakao i zagotować. Ostudzić i zmiksować z żółtkami. Odłożyć pół szklanki kremu. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec 40 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy przekroić ciasto, posmarować odłożonym wcześniej kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Podoba mi się to przekładanie murzynka:) moje ulubione ciacho
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też murzynek :) Twój wygląda znakomicie, muszę kiedyś wypróbować takiego przekładanego kremem!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę robiła w weekend dzięki Tobie - piekła! :-) Zainspirowałaś!
OdpowiedzUsuńsmak mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpysznie ;)
OdpowiedzUsuńaleksandra-fortuna.blogspot.com
Ojej przepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie ;) zapraszamy do nas ;)
OdpowiedzUsuńjaki murzynek bambo :D
OdpowiedzUsuńyumyyy!
OdpowiedzUsuńo mniaaam <3 zapraszam do mnie :)*
OdpowiedzUsuń