28.02.2013

Murzynek - ciasto kakaowe przekładane kremem


Myślę, że większość z nas kojarzy to ciasto. Może pieczone w innej formie, może bez kremu, za to z polewą, ale jest niezaprzeczalnie związane z dzieciństwem. Muszę przyznać, że nie jadłam go od wielu lat. Myślałam, że przepis gdzieś przepadł, ale przeglądając ostatnio stary zeszyt z przepisami mojej mamy znalazłam stronę z wyblakłym, prawie niewidocznym już przepisem. Nosił tytuł "czarny placek". Od razu wiedziałam, że to "murzynek" z moich wspomnień. Na szczęście udało mi się odczytać składniki, ale brakło sposobu przygotowania. Wspólnymi siłami z mamą udało się nam odtworzyć przepis na nowo i oto jest - Murzynek - smak mojego dzieciństwa.


(forma 22x29cm)
200g masła
250g cukru
4 łyżki wody
4 łyżki kakao
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
160g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
cukier puder




Rozpuścić w rondelku masło, dodać cukier, wodę, kakao i zagotować. Ostudzić i zmiksować z żółtkami. Odłożyć pół szklanki kremu. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec 40 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy przekroić ciasto, posmarować odłożonym wcześniej kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




23.02.2013

Cytrynowe tartaletki z jagodami i bezą


Za oknem zima, a ja sięgam po moje ukochane jagody. Oczywiście z zamrażalnika. Do tego kruchutkie, cytrynowe ciasto. Na wierzchu chrupiąca, a w środku piankowata beza. Jednym zdaniem - zapraszam na pyszne tartaletki!


(9 tartaletek o średnicy 10cm)

Ciasto:
160g mąki krupczatki (typ 450)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
75g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18% (czubata)
skórka starta z 1/2 cytryny

Wypełnienie:
4 białka
150g cukru
szczypta soli
1 szklanka jagód (ja użyłam mrożonych)



Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać masło, żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Natłuscić foremki do tartaletek. Ciasto rozwałkować, wykrawać koła i wylepić foremki. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, na którą nasypać ryż (lub inny obciążnik). Piec w 200 stopniach przez 7 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec jeszcze 3 minuty.

Ubić białka z cukrem i szczyptą soli. Podzielić pianę na 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać jagodową pianę do tartaletek. Na nią nałożyć białą pianę. Piec 30 minut w 160 stopniach.

Jeśli, jakimś cudem, tartaletki nie zostaną zjedzone przez kilka godzin, na powierzchni bezy pojawią się kropelki rosy.

Smacznego!




20.02.2013

Drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym, lukrem i migdałami


Od dawna chodziły za mną rogaliki. Wiedziałam, że będą drożdżowe, bo to jedno z moich najbardziej ulubionych rodzajów ciast. Zostało mi w lodówce troche musu jabłkowego ze słoiczka, więc sprawa nadzienia rozwiązała się sama. Rogaliki wyszły bardzo delikatne i miękkie - czyli idealne.


(około 20 rogalików)
200ml mleka (letniego) + 4 łyżki
50g świeżych drożdży
520g mąki
75g masła (roztopionego)
2 jajka
3 łyżki cukru
sól
mus jabłkowy
6 łyżek cukru pudru
płatki migdałowe




Rozrzucić płatki migdałowe na blasze i piec 7 minut w 180 stopniach.

Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Odlać pół szklanki, wkruszyć drożdże i wymieszać z dwiema łyżeczkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

W misce wymieszać resztę mąki z trzema łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać roztopione masło, resztę mleka, 1 jajko i gotowy rozczyn. Wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą posmarować olejem i włożyć do natłuszczonych misek. Przykryć mokrą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto przebić (uderzyć pięścią). Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 0,5cm. Pokroić koła nożem na trójkąty (jak szprychy w kole). Na szerokim końcu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę musu i zwijać od podstawy do wierzchołka. Skleić rogi. Układać na blasze i zostawić na 10 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Wymieszać 2 łyżki mleka z cukrem pudrem. Lukrem polać ostudzone rogaliki i posypać migdałami.


Smacznego!




15.02.2013

Ciastka z masłem orzechowym i gorzką czekoladą


Ostatnio łączyłam masło orzechowe z białą czekoladą z dużym powodzeniem. Dzisiaj pora na próbę z gorzką czekoladą. Dzięki jej goryczce, ciastka z masłem orzechowym nabrały zupełnie innego smaku niż ostatnio, nie są za słodkie, za to mocno orzechowe. Wypieki z masłem orzechowym mogę na razie zaliczyć do udanych eksperymentów.


(około 40 ciastek)
180g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
125g masła
100g drobnego, brązowego cukru
125g masła orzechowego
1 jajko
70g gorzkiej czekolady (posiekanej)





Wymieszać mąkę z sodą i solą. W innej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać masło orzechowe i jajko, zmiksować. Dodać mieszankę z mąką i pokrojoną czekoladę. Wymieszać.

Z ciasta (nie jest stałe, ale nie jest też płynne, powinno mieć konsystencję jak mokra glina) formować na blasze ciastka w pewnej odległości od siebie. Piec 10 minut (mniejsze ciastka) lub 12 minut (większe ciastka) w 180 stopniach.

Smacznego!




12.02.2013

Muffinki z masłem orzechowym i białą czekoladą


W dzieciństwie uwielbiałam masło orzechowe. Potem nastąpiła niepokojąco długa przerwa, w czasie której całkowicie zapomniałam o tym produkcie. Na szczęście "stara milość nie rdzewieje", odkryłam je na nowo, również jako produkt idealnie nadający się do wypieków. Okazało się, że świetnie łączy się z białą czekoladą, a sam nadaje oryginalnego smaku.


(14 muffinek)
150g mąki razowej (żytniej, typ 2000)
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
60g masła
125g masła orzechowego
100g brązowego, drobnego cukru
1 jajko
125ml mleka
180g białej czekolady (posiekanej)




Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W innej misce utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodawać mieszankę z mąką na przemian z mlekiem, cały czas miksując. Dodać pokrojoną czekoladę i ręcznie wymieszać.

Wypełnić ciastem foremki do muffinek lub papilotki do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



07.02.2013

Wilgotne, czekoladowe ciastko z musem malinowym


Dzisiaj pączków nie będzie, bo po prostu za nimi nie przepadam. No chyba, że są z pieca, ale o tym kiedy indziej. Nie wiedziałam, jak nazwać dzisiejszy przepis, ten wypiek ma swoje miejsce gdzieś pomiędzy puddingiem a brownie, tyle, że w kokilce. Jak brownie, jest mocno czekoladowe i "mięsiste", ale ma wilgotny środek jak pudding. Dzięki temu, że jest pieczone w kąpieli wodnej, jest miękkie i delikatne. Ciastka te podaję zazwyczaj w kokilce, jednak dzisiaj je wyjęłam, żebyście mogli zobaczyć, jak powinno wyglądać w środku po przekrojeniu.


(7 ciastek, średnica foremki 7cm)
250g gorzkiej czekolady
175g masła
5 jajek
125g cukru pudru
75g mąki




Czekoladę rozpuścić na parze i utrzeć z masłem. Jajka utrzeć z cukrem w osobnej misce. Połączyć masy. Dodać mąkę i wymieszać.

Kokilki natłuścić masłem. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić je do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Ja podaję je z sosem z tego przepisu.

Smacznego!




06.02.2013

Sos malinowy z miodem


Dzisiaj zapraszam na wypróbowanie przepisu na sos/mus malinowy. Idealnie nadają się do niego mrożone maliny, więc można go robić nawet zimą. Sos świetnie komponuje się z lodami, jogurtem, budyniem, kaszką manną, a także jako dodatek do musu czekoladowego. Można nim także zrobić wzorki na cieście przed pieczeniem.

1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu




Maliny zmiksować. Dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować ponownie. Na patelni podgrzać łyżkę miodu aż zacznie się karmelizować. Dodać zmiksowane maliny i chwilę podgrzewać, mieszając. Przetrzeć sos przez sitko, aby był gładki.

Smacznego!