06.02.2013

Sos malinowy z miodem


Dzisiaj zapraszam na wypróbowanie przepisu na sos/mus malinowy. Idealnie nadają się do niego mrożone maliny, więc można go robić nawet zimą. Sos świetnie komponuje się z lodami, jogurtem, budyniem, kaszką manną, a także jako dodatek do musu czekoladowego. Można nim także zrobić wzorki na cieście przed pieczeniem.

1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu




Maliny zmiksować. Dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować ponownie. Na patelni podgrzać łyżkę miodu aż zacznie się karmelizować. Dodać zmiksowane maliny i chwilę podgrzewać, mieszając. Przetrzeć sos przez sitko, aby był gładki.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. ale pysznie wygląda taki intensywny kolor:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak przeczytałam "wilgotne" to mi ślinka pociekła.. uwielbiam wilgotne ciasta aaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam to naleśników bym dodała albo gofrów:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)