4.07.2013

Kruchy placek z borówkami, czereśniami, truskawkami, porzeczkami i agrestem



Czyli to, co latem uwielbiam najbardziej - czerwone owoce. Maliny się już do ciasta nie zmieściły, bo zostały zjedzone najszybciej w swojej surowej postaci. Bardzo lubię słodki smak pieczonych owoców, które tracą swoją czasem nieprzyjemną kwaskowatość (zwłaszcza czerwone porzeczki). Dodatek cynamonu jeszcze bardziej podkreśla ich aromat, a waniliowa nuta w cieście dodaje słodyczy całemu wypiekowi. I tak oto powstała czerwona mozaika na kruchym cieście. Już się nie mogę doczekać aż zrobię fioletową wersję z moimi ukochanymi jagodami.






(forma 22x29cm)

300g mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60g brązowego cukru + 1 łyżeczka
1 łyżka syropu waniliowego do kawy (można zastąpić esencją waniliową lub ziarnami z laski wanilii)
150g masła
1 jajko
1 żółtko
około 0,5kg owoców (użyłam borówek, czereśni, truskawek, czerwonych porzeczek i agrestu)
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder





Oba gatunki mąki zagnieść z 60g cukru, syropem, masłem, jajkiem i żółtkiem. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić na ćwiartki, agrest na połówki, czereśnie wypestkować i pokroić na połówki, porzeczki oderwać z gałązek.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ją ciastem, które następnie ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w 200 stopniach.

Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozłożyć na nim owoce, posypać cynamonem i łyżeczką brązowego cukru. Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Kolor tych owoców jest niesamowity! Takie kruche ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda te kolory mm mam teraz ochotę na owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle dobroci w jednym? Kuszące. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne wygląda mocno owocowy :)
    Ja dzisiaj robiłam ciasto z porzeczkami czarnymi i czerwonymi

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne zdjęcia

    Pozdrawiam

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)