10.07.2013
Ciasteczka serowe z kawową glazurą
Latem nie samymi owocami człowiek żyje, prawda? Dzisiaj mam przepis, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa - serowe ciasteczka. Ciasto jest niesamowicie puszyste i świetnie się z nim pracuje. Ciastka po upieczeniu smakują jakby były zrobione z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. W ogóle nie są słodkie, więc mają zupełnie odmienny smak, a szczypta kawy tylko podkreśla smak sera. Moja mama powiedziała, że to idealne ciastka na wieczór do kawy po upalnym dniu. Ja to tylko potwierdzam, zwłaszcza od "kuchennej strony", bo robi się je niesamowicie szybko.
(około 45 sztuk)
Ciastka:
230g mąki krupczatki
200g masła
200g podwójnie zmielonego sera (użyłam sera na sernik)
szczypta soli
Glazura:
białko
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
Utrzeć ser z masłem. Dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto.
Rozwałkować je na niezbyt cienki placek. Wykrawać foremką ciasteczka i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Białko wymieszać z mlekiem i kawą. Mieszaniną posmarować ciasteczka. Piec 15 minut w 220 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Urocze maleństwa,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale piękne kwiatuszki:)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, takie małe słodziutkie ciastka:)
OdpowiedzUsuńprzepiękne ! :)
OdpowiedzUsuń