17.05.2013
Biszkopt z borówkami
Po krótkiej przerwie wracam z czymś pysznym. Pysznym i przede wszystkim prostym. Jestem totalną amatorką w kuchni, więc cenię sobie przepisy łatwe, z którymi poradzi sobie każdy. Fakt, czasem mam ochotę zrobić coś wykwintnego i efektownego, co wymaga dużo zaangażowania i cierpliwości (jak na przykład ta tarta), ale zawsze wygrywa moje uwielbienie prostoty i minimalizmu. Stąd dzisiaj domowy biszkopt z owocami - nieskomplikowany, ale genialny w smaku. A Wy jakie przepisy wolicie - proste i domowe, czy takie na kulinarne arcydzieła?
(forma 20x35cm)
150g masła
150g cukru pudru (1, 25 szklanki)
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżki syropu do kawy amaretto (można zastąpić mniejszą iloscią esencji migdałowej, albo alkoholem)
150g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka borówek (użyłam mrożonych)
cukier puder (do posypania)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem pudrem i syropem amaretto. Dodać jedno żółtko, zmiksować, dodać łyżkę mąki, zmiksować. Powtarzać tę procedurę aż skończą się żółtka. Wsypać resztę mąki i zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie w masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać borówkami.
Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Delikatność, prostota - z tym mi się kojarzą Twoje zdjęcia, a biszkopt wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda i.de.al.nie. Brak słów, nic, tylko się delektować :)
OdpowiedzUsuńzrobię! już zapisuję przepisik :)
OdpowiedzUsuńMmm borówkowy przysmak-uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAleee ciachooo,o matko jagodowe,mniammm,pozdrawiam.Jeszcze zdjecia sa cudne.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciasto na wiosnę, lekkie i smaczne, świetnie siądzie do kawy ;)
OdpowiedzUsuńWiosennie tu i bardzo pysznie :) Ciasto prezentuje się przepięknie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuń