30.04.2013
Waniliowy koktajl ryżowy z owocami i bezami
Dzisiaj coś nietypowego, bo koktajl ryżowy. Bez mleka, więc jest świetną alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy albo nie lubią ani mleka krowiego, ani sojowego. Żeby wzbogacić trochę smak i nadać aromatu, do gotującego się ryżu dodałam laskę wanilii. Małe czarne ziarenka pięknie wyglądają zawieszone w koktajlu. Żeby natomiast nie zniechęcał nas szary, nieciekawy kolor, dodałam dla ożywienia intensywnie kolorowe owoce - maliny i borówki. Uwieńczeniem deseru są pokruszone bezy. Całość wygląda zachęcająco, a co najważniejsze bardzo dobrze smakuje.
(2 szklanki koktajlu)
Koktajl:
75g białego ryżu (waga przed ugotowaniem)
sól
laska wanilii
3 łyżki miodu
200ml gorącej wody
Przybranie:
1 szklanka mrożonych owoców
80g dżemu malinowego
kilka bez (z tego przepisu)
Laskę wanilii naciąć wzdłuż. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z laską wanilii. Ugotowany ryż zmiksować bardzo dokładnie z miodem i gorącą wodą. Przetrzeć przez sitko, rozlać do szklanek i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Owoce rozmrozić, odcedzić z nich płyn. Zagotować go w rondelku, dodać dżem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 3 minut, zdjąć z ognia i wmieszać owoce. Ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować koktajl owocami i pokruszonymi bezami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, ryżowy koktajl brzmi pysznie! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę pysznie i chyba nie jest zbyt trudny do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńpyszny! :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Zaintrygowałaś mnie tym cudem :)
OdpowiedzUsuń