6.04.2013

Babka limonkowa z białą czekoladą


Najlepsza babka, jaką jadłam do tej pory! Bije na głowę tradycyjną piaskową i drożdżowe z bakaliami. Ponadto uwielbiam dodawać białą czekoladę do wypieków. Nie tylko z powodu smaku, ale również nieziemskiego zapachu, który wydobywa się z piekarnika w trakcie pieczenia. Szczerze polecam ten przepis, babka jest pyszna i wilgotna.


(forma o średnicy 23cm)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150g białej czekolady
250g masła (stopionego)
100g cukru
skórka starta z 2 limonek
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
60ml mleka
cukier puder




Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.

Utrzeć cukier ze skórką z limonek i stopionym masłem. Dodawać żółtka po jednym, miksować aż się dobrze rozprowadzą. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko, cały czas miksując.

Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją w ciasto. Natłuścić formę i wlać ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Lubię babki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi przepyszną babkę cytrynową, to zdecydowanie smak moich spotkań rodzinnych. Wygląda smakowicie, iście przepysznie! :)

    www.studentwgarnku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie limonki z białą czekoladą, choć nieoczywiste, jest bardzo smaczne. Twoja babeczka wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności i super fotki, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , piekłam :D i smakuje cudnie :D "sprzedałam" innym przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś tarte z limonką i białą czekoladą. Twoją babkę muszę koniecznie wypróbować. Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)