6.04.2013
Babka limonkowa z białą czekoladą
Najlepsza babka, jaką jadłam do tej pory! Bije na głowę tradycyjną piaskową i drożdżowe z bakaliami. Ponadto uwielbiam dodawać białą czekoladę do wypieków. Nie tylko z powodu smaku, ale również nieziemskiego zapachu, który wydobywa się z piekarnika w trakcie pieczenia. Szczerze polecam ten przepis, babka jest pyszna i wilgotna.
(forma o średnicy 23cm)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150g białej czekolady
250g masła (stopionego)
100g cukru
skórka starta z 2 limonek
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
60ml mleka
cukier puder
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć cukier ze skórką z limonek i stopionym masłem. Dodawać żółtka po jednym, miksować aż się dobrze rozprowadzą. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko, cały czas miksując.
Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją w ciasto. Natłuścić formę i wlać ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda przepysznie. Lubię babki.
OdpowiedzUsuńMoja mama robi przepyszną babkę cytrynową, to zdecydowanie smak moich spotkań rodzinnych. Wygląda smakowicie, iście przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńwww.studentwgarnku.blogspot.com
Połączenie limonki z białą czekoladą, choć nieoczywiste, jest bardzo smaczne. Twoja babeczka wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpyszności i super fotki, to lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńBoskaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , piekłam :D i smakuje cudnie :D "sprzedałam" innym przepis :D
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że się udała :)
UsuńRobiłam kiedyś tarte z limonką i białą czekoladą. Twoją babkę muszę koniecznie wypróbować. Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń