20.02.2013

Drożdżowe rogaliki z musem jabłkowym, lukrem i migdałami


Od dawna chodziły za mną rogaliki. Wiedziałam, że będą drożdżowe, bo to jedno z moich najbardziej ulubionych rodzajów ciast. Zostało mi w lodówce troche musu jabłkowego ze słoiczka, więc sprawa nadzienia rozwiązała się sama. Rogaliki wyszły bardzo delikatne i miękkie - czyli idealne.


(około 20 rogalików)
200ml mleka (letniego) + 4 łyżki
50g świeżych drożdży
520g mąki
75g masła (roztopionego)
2 jajka
3 łyżki cukru
sól
mus jabłkowy
6 łyżek cukru pudru
płatki migdałowe




Rozrzucić płatki migdałowe na blasze i piec 7 minut w 180 stopniach.

Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Odlać pół szklanki, wkruszyć drożdże i wymieszać z dwiema łyżeczkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

W misce wymieszać resztę mąki z trzema łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać roztopione masło, resztę mleka, 1 jajko i gotowy rozczyn. Wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą posmarować olejem i włożyć do natłuszczonych misek. Przykryć mokrą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto przebić (uderzyć pięścią). Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 0,5cm. Pokroić koła nożem na trójkąty (jak szprychy w kole). Na szerokim końcu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę musu i zwijać od podstawy do wierzchołka. Skleić rogi. Układać na blasze i zostawić na 10 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Wymieszać 2 łyżki mleka z cukrem pudrem. Lukrem polać ostudzone rogaliki i posypać migdałami.


Smacznego!




10 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. me encantan que ricoooo un besazo

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie rogaliki! wyszły cudowne, wprost idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Omg, ale pysznosci! Wygladaja jak z obrazka, smakuja pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. alez to przepysznie wyglada! zjadlabym je wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. dzisiaj je robie :)

    zapraszam!
    www.jessicajersey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają :) Aż czuć ich zapach ze zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile taki jeden może mieć kalorii ? ;>

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)