31.12.2012

Kokosowe trufle z białej czekolady z pomarańczową skórką


Te delikatne trufle idealnie nadają się na Sylwestra. Wyglądają jak oszronione, przysypane śniegiem, a kuszą słodyczą i delikatnym cytrusowo-kokosowym aromatem.


(około 50 trufli)
300g białej czekolady
3 łyżki mleka
100g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
150g wiórków kokosowych



Czekoladę rozpuścić na parze z mlekiem. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z połową cukru pudru. Dodać czekoladę, skórkę pomarańczową i połowę wiórków kokosowych. Wymieszać i włożyć do lodówki.

Kiedy masa stężeje, ale nadal będzie plastyczna, formować z niej kulki i znowu wstawić do lodówki. Wymieszać resztę cukru pudru z pozostałymi wiórkami kokosowymi. Obtaczać w nich twarde już kulki.

Smacznego i WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO NA NOWY ROK!




9 komentarzy:

  1. ile białej czekolady *.* zdecydowanie mój smak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. są idealne... takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam wszystkie kuleczki jakie są! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dałabym się pokroić za białą czekoladę, ale za kokosami nie przepadam ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. o to coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamarzyło mi się coś z białą czekoladą teraz <3

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)