12.09.2012

Babeczki z budyniem waniliowym, malinami i borówkami



Cierpię na dziwną przypadłość - o wiele bardziej niż świeże owoce, wolę je jeść pieczone lub w jakikolwiek sposób przetworzone. A już zwłaszcza owoce leśne. Dlatego dzisiaj moje ulubione borówki występują w duecie z malinami, na budyniu waniliowym, otoczone kruchym ciastem.


(14 babeczek)
350g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g margaryny
80g cukru
1 jajko
1 żółtko
0,5 l mleka (z czego 3 łyżki do ciasta)
budyń waniliowy
1/2 laski wanilii
maliny i borówki
cukier puder






Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać posiekaną margarynę, cukier, jajko, żółtko i 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować budyń z pół litra mleka (podczas gotowania mleka dodać do niego ziarenka z laski wanilii). Ostudzić.
Foremki nasmarować olejem lub masłem. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Wylepić foremki większą częścią ciasta. Kłaść łyżeczkę budyniu, na nim maliny i borówki. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć nim owoce.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!






22 komentarze:

  1. Budyn i "pudding" to nie to samo :) Ale nie zmienia to faktu, ze babeczki wygladaja smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety budyń po angielsku to właśnie "pudding", co może mylić, zwłaszcza, że u nas to są inne desery. Mogłam użyć też słowa "blancmange". Jak myślisz, to będzie lepsze?

      Usuń
    2. Doszłyśmy z Maggie po małej dyskusji, że najlepszym odpowiednikiem dla naszego budyniu jest słowo "blancmange", bo tak jak budyń składa się głównie z mleka i skrobi.

      Usuń
  2. Cuda na tych zdjęciach. :) Z moim ulubionym nadzieniem...

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze babeczki. chętnie porwałabym jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne są te babeczkowe obrazki. a ja lubię owoce świeże:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja dzisiaj upiekłam babeczki orkiszowe mniam mniam mniam :D Ja poproszę jakiś dietetyczny przepis na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak słodko, jak letnio, jak uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Człowiek tu wchodzi po śniadaniu, patrzy i znowu czuje się głodny :) Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo ja Cię. Jakie pyszności. Może dzisiaj nawet zabiorę sie za pieczenie <3
    Dziękuje za wspaniały przepis,
    OBSERWUJE i liczę na to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Muszę spróbować :)

    http://whoneedschanel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż zgłodniałam:( :D
    http://jestemvanessa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm... pychotka! < 3
    Pozdrawiam, buziaki ;*
    Zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm yummy!))

    very nice blog by the way ;)

    kisses from Russia,
    Juliet

    !!! LEAVE COMMENT AND WIN RAY-BAN ON MY BLOG !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! These looks yummy! :)


    Much love from the SABO SKIRT girls!
    SHOP: http://www.saboskirt.com
    BLOG: http://www.saboskirt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. OMG.....soooo yummy! I love so much raspberries and blueberries! This recipe is a delightful fresh-tasty combination :P

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    OdpowiedzUsuń
  15. This looks delicious. I want it!!! :-)

    www.creativesideofme.com

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)