09.09.2012

Wilgotne ciasto ze śliwkami


Śliwek już zatrzęsienie, więc moja propozycja na dzisiaj to właśnie śliwki w wilgotnym cieście. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania, a przede wszystkim robi się je bardzo szybko.


(forma o średnicy 22cm)
100g masła
100g cukru
3 jajka
sól
100g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki




Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i szczyptę soli. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować. Formę wyłożyć pergaminem lub natłuścić i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Ułożyć na wierzchu połówki śliwek. Piec 40-50 minut w 180 stopniach (aż patyczek będzie suchy).
Smacznego!





22 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc, wilgotne ciasta lubię bardziej niż te suche. :) Twoje bardzo do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i smaczne, takie połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh my gosh, this looks so delicious. xx

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, ostatnio śliwki mnie prześladują :P Ale takie ciacho to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowicie wygląda, może wyślesz kawałek?:)A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma już ani kawałeczka :)

      Usuń
  6. ale to ciasto cudownie wygląda :) jestem pod wrażeniem - mniam :)


    www.classicorcool.com

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda przeapetycznie :) ogólnie bardzo lubię takie mokre ciasta ze śliwkami, wiśniami, rabarbarem itp :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie wilgotne ciasto, z tak pysznymi owocami nie może nie być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super <3

    u mnie do wygrania bransoletka od Biżuterianki, zapraszam: http://madame-chocolate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto!:) zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks so delicious!

    - Victoria
    www.VICKITAS.com

    OdpowiedzUsuń
  12. looks so yummi and easy to do, i try to do it!!!

    i like your blog, Now following you. Check out my blog if you have time.
    Kisses
    http://lilolidiary.blogspot.com.ar

    OdpowiedzUsuń
  13. Już sie piecze......Tylko jeszcze 40 min i ..... mniam.....

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)