8.09.2012

Wskazówka nr 1 - O ilościach w kuchni


Jak pewnie już zauważyliście, w niektórych przepisach składniki są podawane w kilogramach, gramach lub mililitrach, a w niektórych w szklankach, łyżkach, łyżeczkach i tym podobnych. Od czego to zależy? Jeśli w przepisie używam czegość w ilości na oko, zapewne podam ilosć składnika w szklankach lub łyżkach. Tak też jest, gdy potrzeba małej ilości owych rzeczy. Natomiast, gdy przepis wymaga dokładnych proporcji składników lub ich dużej ilości - wtedy ich ilości pojawiają się w jedostkach, takich jak kilogramy, gramy,czy litry.

Często sama, kiedy gotuję na podstawie czyjegoś przepisu, wolałabym ilości składników w innej postaci. Łatwo jest dojść do tego, że szklanka wody czy mleka ma 250g, mąki 130g, a cukru - 200g. Ale co, jeśli chodzi o takie składniki jak, powiedzmy, kromki chleba, owoce, warzywa, ryby i wszelkie inne składniki. 

Przeszukałam porządnie zasoby internetowe i mogę Wam polecić z pełnym przekonaniem Przelicznik Kuchenny (fotograficzny, co by przyjemniej było używać). Znajdziecie go na stronie:
Przyda się też osobom liczącym kalorie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)