10.08.2013

Tarta migdałowa z borówkami i dżemem truskawkowym



Nie planowałam już w tym tygodniu więcej orzechowych wypieków, ale po obejrzeniu wczoraj australijskiego Masterchefa wiedziałam, że tę tartę muszę zrobić. Uwielbiam kulinarne programy. Masterchefa trochę mniej, ale australijska wersja przypadła mi do gustu ze względu na "masterklasy" prowadzone co kilka odcinków. Można się z nich dowiedzieć, jak zrobić fantastyczne potrawy, które wyglądają na awykonalne, a tak naprawdę nie ma w sposobie ich przyrządzenia nic arcytrudnego. I tak, wczoraj, był między innymi przepis na tartę z nadzieniem migdałowym z owocami. Zdążyłam zanotować tylko składniki na wypełnienie, więc ciasto zrobiłam według swojego przepisu. Różne owoce zamieniłam na same borówki, a rum na syrop orzechowy. Wyszło genialnie!





(forma o średnicy 23cm)

Ciasto:
150g mąki
40g drobnego cukru
szczypta soli
125g masła
1 łyżka zimnej wody

Wypełnienie:
4 łyżki dżemu truskawkowego
100g masła
40g drobnego cukru
2 jajka
1 łyżka orzechowego syropu do kawy (można zastąpić likierem orzechowym lub rumem)
100g startych migdałów
3/4 szklanki borówek





Wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło, wodę i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wylepić ciastem formę do tarty. Wstawić do lodówki na 15 minut.

Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Dodać syrop, migdały i dobrze wymieszać.

Ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu, nałożyć masę migdałową, posypać borówkami, lekko docisnąć owoce. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, podgrzać w rondelku pozostałe 2 łyżki dżemu i posmarować ciepłe ciasto.


Smacznego!





1 komentarz:

  1. Przepiękna tarta mniam... :)
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)