Dzisiaj przepis podstawowy - na maślany krem kakaowy. Idealnie nadaje się do przekładania biszkoptów, tortów, ozdabiania babeczek czy ciastek. Do czego ja go użyłam, w następnym poście.
(około 600g kremu)
225g masła
400g cukru pudru
100g kakao
125ml mleka
Ucierać masło (miękkie lub najpierw położyć w ciepłym miejscu, aby zmiękło), aż stanie się kremowe. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodać kakao i stopniowo mleko. Dokładnie zmiksować.
oj ja już mam kilka pomysłów do czego bym użyła taką masę, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPewnie pyszny:)
OdpowiedzUsuńMNIAM, MNIAM, MNIAM! Chętnie bym go zjadła:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki krem, tak samo jak orzechowy, i waniliowy :)
OdpowiedzUsuńHej :) mam pytanko- czy kremu mozna uzyc jako wypelnienia tarty?
OdpowiedzUsuńHmmm... Nie widzę zastrzeżeń, ale obawiałabym się, że do tarty może być za słodki i za ciężki. Do tart najlepiej nadają się kremy budyniowe, na bazie śmietanki lub mascarpone.
Usuńtroche zasłodkie ale zarazem pyszne mmm :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mleka może być słodka śmietanka? :)
OdpowiedzUsuńDo tego przepisu nie, bo masa wyjdzie zbyt gęsta, trudna do miksowania/mieszania i będzie za słodka
Usuńwitam czy zamiast masła mogę użyć margaryny?
OdpowiedzUsuńNie, margaryna nadaje zupełnie innego smaku i konsystencji
Usuńw jaki sposób ta masa bedzie gęsta jak dodaje sie mleka
OdpowiedzUsuńMasa przed dodaniem mleka jest naprawdę bardzo gęsta, po dodaniu mleka otrzymujemy konsystencję pozwalającą na swobodne posmarowanie czegoś kremem
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dzięki wszystko wyszło idealnie <3
OdpowiedzUsuń