2.12.2012

Wskazówka nr 2 - Ciasto na tartę


Tarty przyrządza się najczęściej z ciast - kruchego, listkowego (francuskiego) i piaskowego. Najbardziej popularne jest oczywiście ciasto kruche. Tego używam najczęściej do sporządzenia tart lub tartaletek i o tym właśnie dzisiejszy post.

Wszędzie można znaleźć informację, że idealne ciasto kruche to takie, w którym proporcje mąki do tłuszczu do cukru wynoszą 3:2:1. Praktycznie nigdy nie stosuję takich proporcji. Z czasem wypracowałam swoje własne, np. 180g mąki na 130g masła na 50g cukru (czyli 3,6:2,6:1)

Ponadto, dodaję do ciasta łyżkę zimnej wody, oleju, śmietany albo żółtko. Jeśli tarta ma być wytrawna, nie dodaję do ciasta cukru, tylko szczyptę soli. Do ciasta można dodawać różne dodatki, np. cukier waniliowy, zioła, orzechy, przyprawy, czekoladę, kakao, esencje lub ekstrakty, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy i wiele innych.





Ciasto zagniatam w krótkim czasie, inaczej będzie bardzo lepiące. Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto rozwałkowuję. Można też od razu po wyrobieniu ciasta rozwałkować je, wylepić formę i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.




Z ciasta wykrawam koło i przenoszę na posmarowaną wcześniej olejem (lub innym tłuszczem) formę lub foremkę. Dociskam do brzegów, usuwam nadmiar ciasta i nakłuwam widelcem (żeby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia).




Na ciasto kładę folię aluminiową, a na nią wysypuję obciążenie (żeby brzegi nie opadły) – ja używam ryżu, ale można też grochu, fasoli czy monet. W połowie pieczenia zdejmuję obciążenie.




Długość pieczenia i temperatura w piekarniku też nie są jednakowe dla wszystkich form tart. Niektóre piekę na oko, czy już są gotowe. Inne wartości będą tylko dla spodów, a inne dla tart z wypełnieniem. Mi najbardziej odpowiadają temperatury 200 stopni (około 20 minut), 190 stopni (20-23 minuty) i 180 stopni (25-30 minut). Tarty piekę z termoobiegiem.

Powodzenia w pieczeniu tart!




3 komentarze:

  1. Pycha, lubie ciasto tartowe. Przydatny wpis.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie trafiony wpis... Od jakiegoś czasu mam ochotę przygotować tartę, ale nie miałam pojęcia jak:) A tu proszę... Nawet nie musiałam szukać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zawsze dodaje za duzo cukru i mi wychodzi twarda :/// !



    xoxo from rome
    K.
    kcomekarolina.com

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)