Pekany odkryłam dopiero niedawno,
czego bardzo żałuję, bo są naprawdę pyszne. Bardzo delikatne w smaku i maja
piękny kształt. Świetnie komponują się z równie delikatną białą czekoladą,
czego wyrazem są te ciastka.
(około 30 ciastek)
200g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
125g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
125g białej czekolady (grubo
pokrojonej)
100g pekanów (połowę drobno
posiekać)
Wymieszać mąkę z sodą i solą.
Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, jajko i znowu utrzeć. Dodać
mieszankę z mąką, białą czekoladę i 50g posiekanych pekanów. Wyrobić ciasto.
Formować kulki wielkości orzecha
włoskiego, układać na blasze, lekko spłaszczyć i w środek wcisnąć po jednym
całym orzechu. Piec 14 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Uwielbiam białą czekoladę, a orzechy pecan, są najlepszymi orzechami pod słońcem:). Na pewno wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pięknie wyglądają...
OdpowiedzUsuńmniam!
mmmm, mniam ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
http://mish-mash-wardrobe.blogspot.com
wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smakowicie!♥
OdpowiedzUsuńKochana chciałam zaprosić Cię na konkurs świąteczny na moim blogu, do wygrania jest kupon na zakup wybranych bucików ♥
http://wiktoriabachowskaphotography.blogspot.com/2012/11/competition-with-mergpl.html
wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakują podobnie do orzechów włoskich, tylko są delikatniejsze właśnie... No i zdecydowanie droższe, niestety. A w Twpich ciasteczkach wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńOMG kiedy to zobaczyłam nie mogłam nie wejść ! Cóż za piekności!
OdpowiedzUsuń