23.11.2012

Ciasteczka z białą czekoladą i pekanami


Pekany odkryłam dopiero niedawno, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę pyszne. Bardzo delikatne w smaku i maja piękny kształt. Świetnie komponują się z równie delikatną białą czekoladą, czego wyrazem są te ciastka.


(około 30 ciastek)
200g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
125g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
125g białej czekolady (grubo pokrojonej)
100g pekanów (połowę drobno posiekać)



Wymieszać mąkę z sodą i solą. Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, jajko i znowu utrzeć. Dodać mieszankę z mąką, białą czekoladę i 50g posiekanych pekanów. Wyrobić ciasto.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze, lekko spłaszczyć i w środek wcisnąć po jednym całym orzechu. Piec 14 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam białą czekoladę, a orzechy pecan, są najlepszymi orzechami pod słońcem:). Na pewno wypróbuje ten przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, mniam ! :)

    pozdrawiam :)
    http://mish-mash-wardrobe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie!♥
    Kochana chciałam zaprosić Cię na konkurs świąteczny na moim blogu, do wygrania jest kupon na zakup wybranych bucików ♥
    http://wiktoriabachowskaphotography.blogspot.com/2012/11/competition-with-mergpl.html

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakują podobnie do orzechów włoskich, tylko są delikatniejsze właśnie... No i zdecydowanie droższe, niestety. A w Twpich ciasteczkach wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OMG kiedy to zobaczyłam nie mogłam nie wejść ! Cóż za piekności!

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)