Nazywam ten sernik "basicowym", bo jest on tylko masą twarogową. Nie ma spodu, góry ani żadnych dodatków. Pozostawia duże pole do kulinarnych eksperymentów. Jest za to bardzo kremowy, delikatny, lekki i puszysty. Świetnie smakuje z jagodami w soku własnym z tego przepisu.
(forma 12x25cm)
1/2kg twarożka sernikowego
(użyłam Hanusi z Mlekovity)
1/2 kostki margaryny
3 jajka (oddzielnie żółtka i
białka)
130g cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki
Zmiksować ser z margaryną. Utrzeć
żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać masę z serem. Dodać mąkę,
wymieszać. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie. Blachę
posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę i piec 1 godzinę i 15
minut w 180 stopniach (jeśli robicie sernik z 1kg sera, pieczcie go 1,5
godziny).
Smacznego!
wygląda pięknie! i tylko 3 jajka:)
OdpowiedzUsuńja robię z sera wiaderkowego z Lidla i też wychodzi taki piękny jak ten na zdjęciu,pyszny:)
OdpowiedzUsuńTen też jest z sera wiaderkowego, z Mlekovity :)
UsuńCzasem najprostsze = najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki - wszystkie!!! :)
OdpowiedzUsuńza sernikami nie przepadam, ale taki ociekający owocami to chętnie skosztuję.
OdpowiedzUsuńtotalnie uwielbiam serniki, ale chyba najbardziej na zimno <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńzazdroszczę umiejętności pieczenia takich cudeniek! ja umiem tylko murzynka z proszku :(
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
looks lovely :)
OdpowiedzUsuńLove Lois xxx
http://lisforlois.blogspot.com/
great this cupcake honey, i really love itt!
OdpowiedzUsuńxx
great
OdpowiedzUsuńhttp://thehandbagconcept.blogspot.com/
Chętnie taki prosty zrobię, a zamiast jagód dodam wiśni w alkoholu od benedyktynów.
OdpowiedzUsuńBędzie pycha!!
Benedyktyńskie wiśnie - coś wspaniałego!
Usuńumm yummy post, i want it!!
OdpowiedzUsuńwww.tomelessismore.blogspot.com
zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious! <3
OdpowiedzUsuńxoxo,
Bonnie
http://flashesofstyle.blogspot.com
wow wyglada wysmienicie !
OdpowiedzUsuńlooks amaze!
OdpowiedzUsuń-issa
we wear things
mama właśnie piecze biszkopta z jabłkami, ale jak tylko zjemy to ciasto to zaraz zabieram się za Twój sernik ;) uwielbiam serniki <3
OdpowiedzUsuńps. dodaje do obserwowanych i jeśli miałabyś ochotę zajrzyj do mnie. ;)
This looks absolutely delicious dear =)
OdpowiedzUsuńI'd love to see a photo of the cooker too! hehehe
xx,
Sandra @ Blasfemmes
yummy!!
OdpowiedzUsuńxoxo
Dobrze jest mieć bazę do modyfikacji - taki sernik za każdym razem może być inny :)
OdpowiedzUsuńjaa cieee ile tu słodkosci!
OdpowiedzUsuń