26.10.2012

Kruchy placek z orzechami w karmelu i miodzie


Orzechy włoskie i laskowe zatopione w słodkim karmelu i złotym miodzie. Na kruchym cieście. Brzmi bardzo smakowicie, a smakuje nieziemsko.


(forma 24x24cm)
130g masła
60g cukru
1 łyżka oleju
150g mąki
100g brązowego cukru
1 łyżka miodu
100g orzechów włoskich i laskowych




Zagnieść ciasto z 80g masła, cukru, oleju i mąki. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wylepić ciastem spód formy i ponakłuwać widelcem.

Rozpuścić w rondelku 50g masła. Dodać brązowy cukier i miód. Mieszać na małym ogniu. Gdy zacznie się karmelizować, dodać posiekane orzechy i wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto w formie. Piec 15 minut w 170 stopniach.

Smacznego!






19 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie smakołyki! na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. karmel i orzechy idealnie do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się bardzo! taki trochę mazurek... jesienny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Yummy....yummy....yummy...this Caramel Crumble Pie with nuts and honey, is definitely a must-try! Delicious combination of flavors and perfect for an autumn day :)
    Hope you are well, and have a wonderful and relaxing weekend<3

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam, DaisyLine

    OdpowiedzUsuń
  6. łoł! wiesz, że wygląda obłędnie?

    OdpowiedzUsuń
  7. yummmmmmi :)


    ♥♥♥♥
    natalijayasmina-b.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. i jak tutaj przed zimą nie przytyć ! świetny przepis, jeszcze o takim nigdy nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. O jeny, to ciasto idealne dla mnie. Uwielbiam orzechy w karmelu! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie wygląda , smakuje pewnie też dobrze. :)

    http://beauty-fashion-life.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. ji tu się pojawia moje pytanie: czy orzechów ma być po 100g, czyli łącznie 200, czy może 100g mieszanki takich i takich? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g łącznie, czyli mieszanki :)

      Usuń
    2. pięknie dziękuję, jutro biorę się za pieczenie :)

      Usuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)