Dzisiejsza potrawa znowu jest
konkursowa. Tym razem "walczę" o wyjazd do Alzacji. Zadaniem jest
dobrać potrawę do konkretnego alzackiego wina. Alzacja - Francja. Mam ochotę
dzisiaj na coś wysublimowanego, więc wybór padł na mule. Słona natura tych
owoców morza wymaga wina o dobrej strukturze. Wina wytrawnego, białego, które
doskonale podkreśli naturalne bogactwo smaków gotowanych muli. Będzie lekkie i
orzeźwiające, ale z dyskretnie owocowym aromatem. Mój wybór nie mógł być inny
niż Sylvaner d’Alsace.
1kg muli (ja użyłam mrożonych - po rozmrożeniu otwierają im się muszle, więc nie przestraszcie się)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
800g pomidorów z puszki (pokrojonych w kostkę)
2 łyżki świeżej pietruszki
Mule rozmrozić, oczyścić. Wyrzucić
te z pękniętymi muszlami. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i
gotować pod przykryciem na dużym ogniu około 5 minut. Wszystkie powinny być
otwarte (jeśli nie - wyrzucić zamknięte). Odcedzić, a wywar zachować.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć
cebulę na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i chwilę smażyć.
Wlać wino i gotować na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pomidory i
przecedzony przez sitko wywar. Gotować pod przykryciem 30 minut, potem odkryć i
gotować przez 15 minut. Dodać pietruszkę i doprawić solą (nie za dużo, bo mule
są już słone) i pieprzem. Dodać mule i gotować 5 minut. Podawać z białym,
świeżym pieczywem.
Smacznego!
mmmm Yummii!
OdpowiedzUsuń♡www.juliphotodiary.com♡
nigdy nie jadłam żadnego rodzaju owoców morza, i szczerze mówiąc, nie wiem czy kiedykolwiek się przełamię :D
OdpowiedzUsuńyummie!
OdpowiedzUsuńX
super, aż naszła mnie ochota.. tylko co zrobić, jak świeżych muli tu raczej nie dostanę ;))
OdpowiedzUsuńPozostają mrożone. Ja właśnie takich użyłam, a kupiłam je po prostu w Realu :)
Usuńmmm, chciałabym spróbować.
OdpowiedzUsuńSo yum!!
OdpowiedzUsuńnew follower <3
love from NYC,
www.nicolealyse.com
Wow! This looks delicious!
OdpowiedzUsuńMuch love from the SABO SKIRT girls!
SHOP: http://www.saboskirt.com
BLOG: http://www.saboskirt.blogspot.com
wyglądają przepysznie, pewnie i tak też smakują ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, zapraszam do obserwowania, buziak!
looks so delicious.
OdpowiedzUsuń♥
-The Electric Heart Girl
Love from Nepal
This is something my husband would enjoy, looks good.
OdpowiedzUsuń-Adriana
Little Petite
świetny blog! :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńO wow ! Zjadłabym :o
OdpowiedzUsuńhey honey, I never get your recipes but all looks SO appealing to me :D
OdpowiedzUsuńAn image is worth more than a thousand words, right?
xo,
Sandra @ Blasfemmes.com
Absolutely!
UsuńThat looks delicious! :)
OdpowiedzUsuńFashion Rhapsody
Rose xo
Narobiłaś apetytu!
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://fruitfulfashion.blogspot.com/ !
Mnhami love these seafood ;) I just discover your blog, do u want to follow each other? Let me know :)
OdpowiedzUsuńxx
Goodness! This looks so yummy! I looove mussels!
OdpowiedzUsuńhttp://deathbyplatforms.blogspot.com/
jadlabym <3
OdpowiedzUsuń