17.08.2012

Mule w białym winie i pomidorach

Dzisiejsza potrawa znowu jest konkursowa. Tym razem "walczę" o wyjazd do Alzacji. Zadaniem jest dobrać potrawę do konkretnego alzackiego wina. Alzacja - Francja. Mam ochotę dzisiaj na coś wysublimowanego, więc wybór padł na mule. Słona natura tych owoców morza wymaga wina o dobrej strukturze. Wina wytrawnego, białego, które doskonale podkreśli naturalne bogactwo smaków gotowanych muli. Będzie lekkie i orzeźwiające, ale z dyskretnie owocowym aromatem. Mój wybór nie mógł być inny niż  Sylvaner d’Alsace.


1kg muli (ja użyłam mrożonych - po rozmrożeniu otwierają im się muszle, więc nie przestraszcie się)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
800g pomidorów z puszki (pokrojonych w kostkę)
2 łyżki świeżej pietruszki




Mule rozmrozić, oczyścić. Wyrzucić te z pękniętymi muszlami. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem na dużym ogniu około 5 minut. Wszystkie powinny być otwarte (jeśli nie - wyrzucić zamknięte). Odcedzić, a wywar zachować.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i chwilę smażyć. Wlać wino i gotować na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pomidory i przecedzony przez sitko wywar. Gotować pod przykryciem 30 minut, potem odkryć i gotować przez 15 minut. Dodać pietruszkę i doprawić solą (nie za dużo, bo mule są już słone) i pieprzem. Dodać mule i gotować 5 minut. Podawać z białym, świeżym pieczywem.
Smacznego!









21 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam żadnego rodzaju owoców morza, i szczerze mówiąc, nie wiem czy kiedykolwiek się przełamię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super, aż naszła mnie ochota.. tylko co zrobić, jak świeżych muli tu raczej nie dostanę ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostają mrożone. Ja właśnie takich użyłam, a kupiłam je po prostu w Realu :)

      Usuń
  3. mmm, chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. So yum!!

    new follower <3

    love from NYC,
    www.nicolealyse.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! This looks delicious!

    Much love from the SABO SKIRT girls!
    SHOP: http://www.saboskirt.com
    BLOG: http://www.saboskirt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przepysznie, pewnie i tak też smakują ;)
    pozdrawiam, zapraszam do obserwowania, buziak!

    OdpowiedzUsuń
  7. looks so delicious.

    -The Electric Heart Girl
    Love from Nepal

    OdpowiedzUsuń
  8. This is something my husband would enjoy, looks good.

    -Adriana
    Little Petite

    OdpowiedzUsuń
  9. hey honey, I never get your recipes but all looks SO appealing to me :D
    An image is worth more than a thousand words, right?

    xo,

    Sandra @ Blasfemmes.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś apetytu!

    Zapraszam na http://fruitfulfashion.blogspot.com/ !

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnhami love these seafood ;) I just discover your blog, do u want to follow each other? Let me know :)
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Goodness! This looks so yummy! I looove mussels!

    http://deathbyplatforms.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)