03.02.2015

Kawowe trufle z orzechami laskowymi




Dawno nie było u mnie przepisu na słodycze na jeden kęs. Zdecydowałam się na zrobienie trufli czekoladowych z dodatkiem kawy, którą otrzymałam od Przyjaciół Kawy. Muszę przyznać, że kawoszem nie jestem, bardzo rzadko piję kawę, ale za to uwielbiam wykorzystywać ten napój do przyrządzania deserów. Kocham aromat kawy, kawowe syropy do ciast, kremy do babeczek, ciastka kawowe i polewy. Kawa, którą wykorzystałam do zrobienia tych aromatycznych trufli to kawa mielona "Magnifico" Cafe Liegeois. Charakteryzuje się intensywnym aromatem, naprawdę jest "gęsta" po zaparzeniu (a przypominam, że ekspertem od kawy nie jestem) i rzeczywiście zostaje na języku przez dłuższy czas czekoladowy posmak. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą Przyjaciół Kawy, a jeśli nie jesteście ekspertami w tej dziedzinie, a macie ochotę na coś pysznego, nie bójcie się pytać, obsługa jest naprawdę przemiła i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.


(składniki na około 15 trufli)

4 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki zaparzonej kawy (ja użyłam Cafe Liegeois "Magnifico" i parzyłam w kawiarce)
1 łyżka syropu klonowego
100g gorzkiej czekolady
50g masła
mielone orzechy laskowe



Wlać śmietankę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać kawę i syrop klonowy, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż cała się rozpuści. Odstawić na kilka minut i wmieszać masło. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, formować kulki z masy i obtaczać szybko w mielonych orzechach. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!


3 komentarze:

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)