31.01.2015

Cytrynowe ciasto z kaszy manny z syropem goździkowym i cytrynkami z rumem


Na sobotnie popołudnie zaproponuję Wam dzisiaj ciasto idealne do herbaty. Ciasto nietypowe - bo z kaszy manny. Można zastąpić ją semoliną, smak zostanie zbliżony, różnić się będzie tylko kolor ciasta. Sama struktura tego ciasta jest niesamowita. Kasza manna wchłania syrop goździkowy, którym polewa się ciasto tuż po upieczeniu i otrzymujemy zwartą, ale miękką konsystencję. Ciasto z dzisiejszego postu jest proste w wykonaniu, ale również bardzo miłe dla oka. Dzięki kilku prostym składnikom uzyskujemy naprawdę atrakcyjną wizualnie całość.

Do tego przepisu użyłam Cytrynek z Rumem firmy Eterno. Wiedziałam od razu, że wykorzystam je do takiego "odwracanego" ciasta. Dodatkowo zalewę z cytrynek wykorzystałam do syropu goździkowego. Dzięki nim ciasto zyskało cudownego cytrusowego posmaku, który nie jest przytłaczający. Cierpki smak cytryn świetnie łączy się z prawie pozbawioną smaku kaszą manną, tworząc razem świetne połączenie. Same Cytrynki z Rumem skradły moje serce. Smakiem, ale i składem - cytryny, cukier, rum. Żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Idealnie pasują jako prosty dodatek do herbaty, ale można je wykorzystać do ciast, jako ozdobę do deserów, dodatek do lodów, drinków czy lemoniady.

(forma o średnicy 18cm)

Ciasto:
80g masła
100g drobnego białego cukru
3 jajka
50ml oliwy z oliwek
120ml mleka
skórka starta z 1 cytryny
400g kaszy manny (użyłam kaszy manny semoliny, która z semoliną nie miała nic wspólnego, bo była z miękkiej pszenicy - ot, tylko taka nazwa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
kilka plasterków Cytrynek z Rumem Eterno

Syrop i dekoracja:
100g drobnego białego cukru
100ml wody
5 goździków
2 łyżki syropu z Cytrynek z Rumem Eterno
1 łyżka płatków migdałowych

Masło rozpuścić i zmiksować z białym cukrem. Dodać jajka, oliwę, mleko, skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, sód i sól. Wszystko dokładnie zmiksować.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a ściany formy natłuścić. Rozsypać 2 łyżki brązowego cukru na spodzie i rozłożyć na nim plastry cytryn (upewnijcie się, że nie ma w nich pestek). Cytrynki zalać ciastem.

Piec w 180 stopniach 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Na 10 minut przed końcem pieczenia należy przygotować syrop. Wodę zagotować z cukrem i goździkami. Zostawić na ogniu, żeby syrop bulgotał około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę syropu z cytryn. Wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

W międzyczasie podprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę. Ściąć wypukły wierzch, tak aby otrzymać równą powierzchnię. Ponakłuwać gęsto ciasto patyczkiem lub wykałaczką. Z syropu wyjąć goździki i zalać równomiernie ciasto. Odczekać minimum godzinę i przekręcić ciasto na talerz tak, aby cytrynki znalazły się teraz na górze. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia, polać wierzch łyżką syropu z cytrynek i posypać płatkami migdałowymi.


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie to ciacho wygląda, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)