13.10.2014

Kremowy jabłecznik z Grand Marnier i migdałami


Ciasto z dzisiejszego wpisu to z pozoru zwykły jabłecznik. Kruche ciasto z jabłkowym wypełnieniem. Jednak dodatek likieru pomarańczowego przeniósł mnie w zupełnie nowe obszary smaku. Okazuje się, że gorzkawy Grand Marnier świetnie pasuje do lekko kwaśnych jabłek. Połączenie tych smaków idealnie scala masa, w której zatopione są jabłka, a która po upieczeniu zamienia się w pyszną, kremową piankę.


(forma o średnicy 24cm)

Ciasto:
250g mąki
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
125g masła
1 jajko

Wypełnienie:
1kg jabłek (ja użyłam renety)
sok z 1/2 cytryny
50ml Grand Marnier
6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
75g brązowego cukru
75g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki migdałowe


Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło i jajko. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić w cząstki i skropić sokiem z cytryny i połową likieru.

Żółtka zmiksować na puszysty krem. Dodać resztę likieru i 2 łyżki ciepłej wody, cały czas miksując. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do masy żółtkowej dodawać po jednej łyżce piany z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim formę, której spód należy pokryć papierem do pieczenia, a boki lekko natłuścić. Wylać na spód połowę masy. Na masie ułożyć jabłka. Przykryć je resztą masy. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50 minut w 180 stopniach.



Smacznego!



4 komentarze:

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)