24.07.2014

Ciasto cytrynowo-kokosowe z jagodami i bezą


 
Dziś przedstawiam ciasto bogate w aromaty i tekstury. Wilgotny spód o smaku cytryny i kokosa. Środek kwaśny, jagodowy (i te pękające w trakcie gryzienia jagody, puszczające pyszny sok, mmm...). Na wierzchu puszysta, lekko przypieczona beza. Ciasto pyszne, efektowne i przede wszystkim bardzo proste w wykonaniu. Polecam każdemu!


(forma o średnicy 24cm)

Ciasto:
125g masła
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
4 żółtka
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka wiórków kokosowych
180g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:
szklanka jagód
4 białka
150g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli



 

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Miksując, dodawać po kolei całe jajka i żółtka. Wsypać skórkę z cytryny i wiórki kokosowe, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Posmarować tortownicę masłem i wyłożyć do niej ciasto. Piec 17 minut w 180 stopniach.

Odłożyć jedną łyżkę cukru ze 150g na później. Z białek, reszty cukru, cukru waniliowego i soli ubić pianę. Powinna być lśniąca i mieć konsystencję pozwalającą na utworzenie z niej szczytów. Wymieszać ją z odłożoną wcześniej łyżką cukru.

Na ciasto wyłożyć jagody i przykryć je pianą. Piec w 200 stopniach przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 10 minut.


Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jest wspaniałe. Na pewno je zrobię !
    Tymczasem zapraszam na mojego bloga, na Babeczki kokosowe :
    Kulinariapalcelizac.blogspot.com
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sam opis tego ciasta sprawił, że chciałam spróbować jak najszybciej tego wypieku, a po zobaczeniu zdjęć przepadłam całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam je :) smakują bajkowo

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. wow it looks so yummy *_*

    xx
    beauthi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow – I love the pictures! Want it too. You’re making me jealous!
    Also the design of your whole blog is really pretty, girl! ♥
    I’m following you via gfc & look forward for your next post. You’re great – keep going!
    Adoorablee.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)