12.12.2013

Kruche pierniczki 2013



Nazwałam je "2013", ponieważ co roku robię kruche pierniczki z tego samego przepisu. Nie widzę potrzeby, żeby je udoskonalać, zmieniać lub zastępować innymi, gdyż te są pyszne, aromatyczne, a z ciastem pracuje się świetnie. Kruszeją już po kilku dniach, a na Święta będą już idealne. W tym roku zrobiłam te pierniczki w dwóch odsłonach. Pierwszą widzicie w tym poście - jako ozdoby na choinkę. Druga w następnym poście :)





(przepis w tym poście, jednak napiszę go jeszcze raz, tym razem na podwójną porcję)

1/2 szklanki miodu
2 jajka
10 łyżek masła
600g mąki
12 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cynamonu 





Zmiksować miód z jajkami i masłem. Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, przyprawą i cynamonem. Dodać do mokrych składników i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec 10 minut w 180 stopniach.


Smacznego!




1 komentarz:

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)