14.09.2013

Czekoladowe zabajone z białym winem i malinami



Dzisiaj przepis dla czekoladoholików i osób wielbiących ten brązowy przysmak w każdej postaci. Musy i kremy to nie nowość, ale zabajone z dodatkiem czekolady miałam przyjemność i kosztować i robić pierwszy raz. I na pewno nie ostatni. Jest lekkie, puszyste i umiarkowanie słodkie. Dzięki użyciu gorzkiej czekolady i półwytrawnego wina. Następnym razem wypróbuję oryginalną, wenecką recepturę z miodem zamiast alkoholu. Już się nie mogę doczekać!





(3 małe filiżanki)

50g gorzkiej czekolady
3 żółtka
50g drobnego cukru
60ml białego półwytrawnego wina
maliny (do dekoracji)
1 kostka czekolady (startej, do dekoracji)





Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.

Utrzeć na parze żółtka z cukrem na gładki, puszysty krem. Zdjąć miskę znad pary. Do stopionej czekolady dodać wino i dobrze wymieszać. Przełożyć czekoladową masę do jajecznej, ustawić miskę znowu na parze i ubijać przez 10 minut.

Przełożyć masę do filiżanek i odstawić aż osiągnie temperaturę pokojową. Wstawić do lodówki na godzinę.

Zetrzeć na tarce kostkę czekolady. Posypać wiórkami każdą porcję i udekorować malinami.


Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Czekoladoholiczka to ze mnie nie jest, ale ten deser kusi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabajone,,to moj najlepszy z deserow,,ale czekoladowy???--nie probowalam .
    Wyglada zachecajaco--pysznie!!!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. czym można zastąpić białe wino? czerwonym? nalewką malinową? (czy bedzie za ciężka) ewentualnie można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwonym bym raczej nie zastąpiła. W oryginale używa się wina Marsala, ale nalewka malinowa też brzmi świetnie :) I oczywiście można pominąć alkohol i zamiast niego dać miód albo bitą śmietanę.

      Usuń
  4. to będzie mój ulubiony zimowy deser, mniom!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wspaniale wygląda. mogę prosić o filiżaneczkę? ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)