29.07.2013

Waniliowe bułeczki drożdżowe z czereśniami i borówkami



Już się bałam, że przez te wszystkie wakacyjne obowiązki, jakie mam w tym roku nie zdążę skorzystać z czerwonych owoców. A jednak udało mi się nawet upiec z nimi bułeczki. Takie, jakie od dawna mi się marzyły. Z delikatnego drożdżowego ciasta, dzięki dodatkowi oleju zamiast masła. Są niesamowicie lekkie, dzięki czemu świetnie nadają się na drugie śniadanie w takie upalne dni jak dzisiaj. Słodkie i waniliowe. Dla mnie są perfekcyjne.





(około 11 bułeczek)

Ciasto:
600g mąki
8g suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
250ml mleka (letniego)
1 laska wanilii
1 jajko
60ml oleju (ja użyłam słonecznikowego)
130g cukru

Nadzienie:
400g owoców (użyłam czereśni i borówek)
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

3 łyżki mleka
1 jajko
cukier puder





Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Mleko lekko podgrzać z przeciętą laską wanilii, aż będzie letnie. Dolać do mieszanki mącznej. Dodać cukier, jajko, olej i wymieszać. Zagnieść ciasto. Nasmarować olejem, włożyć do natłuszczonej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Czereśnie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Zasypać czereśnie i borówki 3 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Ciasto przebić (uderzyć w nie gwałtownie pieścią, raz albo dwa razy). Podzielić na części. Z każdej uformować placek, na środku którego kłaść po łyżce owoców. Zlepić brzegi i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonymi brzegami do dołu. Odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia.

Roztrzepać jajko z 3 łyżkami mleka. Powstałą mieszanką posmarować każdą bułeczkę. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut w zależności od wielkosci bułeczek. Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem.


Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne :) Dokładnie tak wyobrażam sobie idealne bułeczki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Giń! Teraz muszę takie upiec!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe nadzionko:) Takie inne połączenie niż tradycyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj robię! Mam nadzieję, że wyjdzie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, wyszły mega! Chociaż bardziej mi się przypiekły i nieco większe! :)

      Usuń
    2. Moje wyszły takie jasne bo piekarnik mi się od jakiegoś czasu buntuje i woli przypiekac od boku zamiast od góry :)

      Usuń
  6. można użyć jabłek zamiast jagód i czereśni czy nie za bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko wtedy postawilabym raczej bardziej na cynamonowy smak niż waniliowy :)

      Usuń
  7. Czy można użyć normalnych drożdży zamiast suchych (rozpuszczonych np. w mleku) czy nie bardzo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ze można, rozpuszczonych w mleku z cukrem i odrobiną mąki :)

      Usuń
  8. Bardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione.
    Pozdrawiam

    Also visit my webpage: moderowany katalog stron

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)