7.06.2013
Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą
Ciasteczka owsiane są świetną odskocznią od wszechogarniających nas powoli owocowych ciast. Idealnie nadadzą się dla osób, którym brakuje słodyczy na diecie. Można je przygotować nie używając ani grama mąki, wystarczy zastąpić tę, która jest w przepisie większą ilością płatków owsianych. Jeśli komuś przeszkadza również czekolada, świetnie zastąpią ją np. rodzynki. Natomiast, zamiast cukrem, można dosłodzić je stewią. Świetnie smakują ze szklanką zimnego mleka.
(około 26 ciastek)
150g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
cukier waniliowy
150g płatków owsianych
garść orzechów (użyłam pekanów i włoskich)
5 łyżek mąki
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
8 kostek gorzkiej czekolady
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Pokruszyć na proszek (ja użyłam moździerza).
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Trzymać na ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdjąć z ognia. Dołożyć płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i jajko. Dokładnie wymieszać. Ponieważ masa jest jeszcze ciepła, nie dodawać na razie do niej posiekanej czekolady.
Z masy formować łyżką płaskie ciastka i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kawałki czekolady. Piec 14 minut w 180 stopniach.
Jeśli masa ostygnie można wymieszać ją z posiekaną czekoladą. W drugiej partii upiekłam ciastka większe i nie spłaszczałam ich na blasze, tylko zostawiłam w kształcie kulek. Większe ciastka piec 20 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zakochałam się w tych ciasteczkach. Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa się zakochałam w ich smaku, są pyszne!
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam! Muszę je zrobić! Wyglądają tak, że burczy mi w brzuchu, delikatne, nie zaszkodzą na pewno mojej diecie. Idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
Właśnie, idea zastępowania mąki płatkami owsianymi sprawdzi się idealnie u osób na diecie :)
UsuńIdealne na przekąskę, piknik czy podróż :)
OdpowiedzUsuń