25.05.2013

Drożdżowe ciasto z rabarbarem, cynamonem, kardamonem i kokosową kruszonką


Ostatnim razem robiłam lekką, słoneczną, orzeźwiającą tartę z rabarbarem. Dzisiaj miałam ochotę na coś cięższego, bogatszego w różne smaki. Dlatego ciasto drożdżowe. A rabarbar - w towarzystwie cynamonu, kardamonu, cytryny i kokosa - nabrał zupełnie nowego dla mnie smaku. Ciasto, jak widzicie, dość szybko zaczęło znikać. Jeszcze trochę, a nie miałabym czemu robić zdjęć.


(forma 22x29cm)

Ciasto:
30g świeżych drożdży
150g cukru
700g mąki
250ml letniego mleka
5 żółtek
100g masła (stopionego)
1/3 łyżeczki soli

Obłożenie:
3 łodygi rabarbaru
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Kruszonka:
100g mąki
50g cukru pudru (1/2 szklanki)
1 łyżka wiórków kokosowych
50g masła





Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru tak, aby się upłynniły. Odstawić na 15 minut. Resztę cukru utrzeć z żółtkami.

Do mąki dodać sól, letnie mleko i drożdże. Dołożyć żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

Składniki na kruszonkę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka przypominająca mokry piasek. Wstawić do lodówki.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Szklankę cukru zalać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucić rabarbar i gotować 5 minut. Odcedzić. Rabarbar wymieszać z cytrynową skórką, kardamonem i cynamonem.

Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przebić (uderzyć w nie pięścią) i wylepić nim formę. Obłożyć rabarbarem i posypać kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.


Smacznego!




6 komentarzy:

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)